تفاوت خواب زنان و مردان در چیست؟

تفاوت خواب بین مردان و زنان

درحالی‌که خواب برای همه ضروری است، تفاوت‌های مهمی در خواب برای زنان و مردان وجود دارد. از نظر تاریخی، تحقیقات خواب به‌طور نامتناسبی بر روی مردان متمرکز شده است و شکاف‌هایی در دانش در مورد تفاوت خواب ‌زنان و مردان ایجاد می‌کند. با این‌ حال، در سال‌های اخیر، علم خواب برای گسترش درک تفاوت‌های جنسیتی تلاش کرده است. مطالعات نشان داده‌اند که چگونه اختلالات خواب به روش‌های متفاوتی بر افراد تأثیر می‌گذارد و چگونه کمیت و کیفیت خواب ممکن است بین زنان و مردان متفاوت باشد. ادامه این مقاله علمی را از دست ندهید و با حقایق جدید درمورد تفاوت خواب زنان و مردان آشنا شوید.

 

تفاوت خواب زنان و مردان

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

آیا نیازهای خواب برای زنان و مردان متفاوت است؟

به‌طورکلی، زنان و مردان نیاز به خواب شبانه یکسانی دارند. بزرگ‌سالان از هر جنسیتی باید حداقل هفت ساعت در شب بخوابند. نوجوانان و کودکان کوچک‌تر به خواب بیشتری نیاز دارند.

 

آیا زنان و مردان به یک اندازه خوب می‌خوابند؟

شواهد رو به ‌رشد نشان می‌دهد که به‌طور متوسط، زنان در ایالات متحده هرروز با شمارش خواب شبانه و چرت‌های روزانه، خواب بیشتری دارند. در یک مطالعه بزرگ، میانگین اختلاف زمانی به سن بستگی داشت و از 5 تا 28 دقیقه متغیر بود. درعین‌حال، زنان تکه‌تکه‌ شدن خواب بیشتری را تجربه می‌کنند و خواب با کیفیت پایین‌تری دارند. برخی از محققان بر این باورند که بسیاری از زنان به‌عنوان تلاشی برای جبران کاهش کیفیت خواب، کمیت خواب خود را افزایش داده‌اند. مهم است که به یاد داشته باشید که خواب می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و تحت‌تأثیر طیف گسترده‌ای از عوامل است.

 

چرا خواب بین مردان و زنان متفاوت است؟

عواملی براساس جنسیت وجود دارد که بر نحوه و چرایی خوابیدن مردان و زنان تأثیر می‌گذارد. عوامل مبتنی‌ بر جنسیت به بیولوژی‌های زمینه‌ای از جمله تولید هورمون، چرخه خواب و ریتم شبانه‌روزی مربوط می‌شود. عوامل مبتنی‌ بر جنسیت با نابرابری‌های اجتماعی و فرهنگی مرتبط هستند. این عوامل ممکن است چندوجهی باشند و مجموعه پیچیده‌ای از شرایط را ایجاد کنند که بر روی مردان و زنان به روش‌های منحصربه‌فردی تأثیر می‌گذارد.

تفاوت خواب براساس جنسیت معمولاً در دوران بلوغ برای افرادی که قاعدگی دارند شروع می‌شود، زیرا شروع چرخه قاعدگی آن‌ها شامل تغییرات قابل‌توجهی در تولید هورمون است. عوامل مبتنی‌ بر جنسیت در طول زمان برای مردان و زنان به‌دلیل تغییرات بیولوژیکی با افزایش سن تکامل می‌یابد. از آنجاکه آن‌ها الگوها و هنجارهای اجتماعی و فرهنگی گسترده‌ای را منعکس می‌کنند، عوامل مبتنی‌ بر جنسیت ممکن است در سنین پایین‌تر شروع شوند. مانند عوامل مبتنی‌ بر جنسیت، آن‌ها می‌توانند در طول زمان تغییر کنند و تأثیرات پویا بر خواب بگذارند. تحقیقات مستقیماً در مورد اینکه چگونه خواب ممکن است برای افراد تراجنسیتی و غیرباینری متفاوت باشد محدود است.

 

چرخه‌های خواب

در طول یک شب خواب، پیشرفت در 3 تا 5 چرخه خواب طبیعی است. این چرخه‌ها معمولاً بین 90 تا 120 دقیقه طول می‌کشند و از مراحل خواب متمایز تشکیل شده‌اند. 4 مرحله خواب وجود دارد که شامل مراحل خواب حرکت سریع چشم (REM) و خواب حرکت غیرسریع چشم (NREM) می‌شود.

3 مرحله اول NREM و مرحله آخر REM است. دو مرحله اول NREM خواب سبک‌تر است درحالی‌که مرحله 3 که به‌عنوان خواب عمیق شناخته می‌شود، شامل کند شدن قابل‌ توجه تنفس و همچنین فعالیت مغز و ماهیچه است. خواب REM در مرحله 4 با افزایش فعالیت مغز و رؤیاپردازی واضح‌تر مشخص می‌شود. هر مرحله خواب به قدرت ترمیم‌کننده خواب کمک می‌کند و نحوه حرکت فرد در چرخه‌های خواب به‌عنوان ساختار خواب شناخته می‌شود. برخی از شواهد نشان می‌دهد که مردان و زنان ممکن است تغییراتی در ساختار خواب داشته باشند که از سنین 30 تا 40 سالگی شروع می‌شود. یک مطالعه نشان داد که مردان در 30 سالگی زمان بیشتری را در مراحل خواب سبک و زمان کمتری را در خواب عمیق و مراحل خواب REM می‌گذرانند.

پیشنهاد مطالعه:
تاثیر الکل بر خواب چگونه است؟ آیا موجب اختلال می‌شود؟

 

چرخه خواب چیست و چه مراحلی دارد؟

 

ریتم شبانه‌روزی

اگرچه تفاوت در ریتم شبانه‌روزی بین مردان و زنان نسبتاً کم است، اما می‌تواند بر کمیت و کیفیت خواب آن‌ها تأثیر بگذارد. ریتم شبانه‌روزی توسط ساعت داخلی 24 ساعته بدن کنترل می‌شود. این ساعت به تنظیم انواع سیستم‌ها و فرایندهای بدن، از جمله خواب، با هماهنگ کردن عملکرد آن‌ها در زمان‌های خاصی از روز کمک می‌کند. یک ریتم شبانه‌روزی سالم یک روال خواب ثابت را ترویج می‌کند و به فرد کمک می‌کند در ساعات روز بیدار و در شب خواب‌آلود باشد. زمانی‌که برنامه خواب واقعی یک فرد با ریتم شبانه‌روزی او هماهنگ نباشد، می‌تواند باعث اختلال در خواب، خواب‌آلودگی در طول روز و سایر مشکلات سلامتی شود. مطالعات تفاوت‌هایی را در ریتم شبانه‌روزی مردان و زنان پیدا کرده‌اند. درحالی‌که بیشتر ریتم‌های شبانه‌روزی دقیقاً 24 ساعت طول نمی‌کشد، ساعت داخلی زنان معمولاً چند دقیقه کوتاه‌تر است. زنان اغلب زمان شبانه‌روزی زودتر دارند، به این معنی که تمایل دارند هم زودتر به تخت‌خواب بروند و هم زودتر از خواب بیدار شوند.

 

تاثیر سن بر ریتم شبانه‌روزی چگونه است؟

 

هورمون‌ها

هورمون‌ها عامل اصلی تفاوت خواب بین مردان و زنان هستند. تغییر در تولید هورمون در نقاط مختلف می‌تواند مشکلات خواب قابل‌ توجهی را برای زنان ایجاد کند.

 

تفاوت خواب زنان و مردان

 

قاعدگی: با شروع دوران بلوغ، چرخه قاعدگی ماهانه شامل تغییرات عمده‌ای در تولید هورمون‌ها، به‌ویژه استروژن و پروژسترون است. افت سطح این هورمون‌ها قبل از شروع پریود می‌تواند اثرات جسمی و عاطفی از جمله اختلال در خواب ایجاد کند. هنگامی‌که این اثرات بسیار مخرب هستند، ممکن است فرد مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و هنگامی که علائم شدیدتر باشد، اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) تشخیص داده شود.

بارداری: زمانی‌که فرد باردار است، تغییرات هورمونی مشخصی را تجربه می‌کند که اغلب با خواب تداخل می‌کند. این تغییرات ممکن است بر زمان خواب و الگوی خواب تأثیر بگذارد. تغییرات هورمونی در سه ماهه اول شروع می‌شود، اما بسیاری از افراد باردار گزارش می‌دهند که در 3 ماهه سوم بدتر می‌خوابند. به‌طور کلی، اعتقاد بر این است که بیش از نیمی از افراد باردار بی‌خوابی را تجربه می‌کنند و مشکلات خواب ممکن است در طول دوره پس از زایمان ادامه داشته باشد.

یائسگی: یائسگی زمانی اتفاق می‌افتد که فردی که عادت ماهانه دارد به‌طور دائمی دوره قاعدگی متوقف می‌شود و تغییرات اساسی در تولید هورمون را شامل می‌شود. این تغییرات درواقع چند سال قبل از یائسگی در طول یک دوره انتقالی به نام پیش‌یائسگی شروع می‌شود. مشکلات خواب در دوران پیش از یائسگی و یائسگی بسیار رایج است و به‌دلیل تغییرات هورمونی در ریتم شبانه‌روزی و همچنین گرگرفتگی آزاردهنده و تعریق شبانه رخ می‌دهد.

تغییرات هورمونی مرتبط با سن بر مردان نیز تأثیر می‌گذارد و ممکن است بر خواب آن‌ها تأثیر بگذارد. در مردان مسن، تولید هورمون رشد کاهش می‌یابد درحالی‌که سطح کورتیزول، هورمون مرتبط با استرس، تمایل به افزایش دارد. تغییر سطح این هورمون‌ها می‌تواند به‌دلیل خواب ضعیف رخ دهد، اما ممکن است به افزایش بیداری و کاهش کیفیت خواب نیز کمک کند. افزایش سن در مردان می‌تواند شامل کاهش سطح تستوسترون موجود باشد. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که تستوسترون پایین با خواب بدتر و مشکلات بیشتر با آپنه انسدادی خواب (OSA)، یک اختلال تنفسی مرتبط است. شواهد نشان می‌دهد که یک رابطه پیچیده شامل چاقی، خواب و هورمون‌های مردانه وجود دارد، اما تحقیقات بیشتری برای روشن شدن ارتباط بین تستوسترون و خواب موردنیاز است.

پیشنهاد مطالعه:
خواب چگونه کار می‌کند: درک علم خواب

 

هرآنچه باید درمورد آپنه انسدادی خواب بدانید!

 

سایر مسائل بهداشتی

خواب می‌تواند به‌دلیل مشکلات سلامت زمینه‌ای مختل شود، که بسیاری از آن‌ها مردان و زنان را به یک اندازه تحت‌تأثیر قرار نمی‌دهند.

مردان دارای نرخ بالاتری از بیماری‌های قلبی عروقی و مشکلات مزمن ریوی هستند که هردو می‌توانند بر خواب تأثیر منفی بگذارند. مصرف بیش‌ از حد الکل در مردان شایع‌تر است و می‌تواند با ساختار خواب تداخل داشته باشد و کیفیت خواب را کاهش دهد.

زنان بیشتر احتمال دارد که با اضطراب یک بیماری روانی تشخیص داده شوند که اغلب به مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب اثر می‌گذارد. زنان همچنین بیشتر احتمال دارد که سوزش سر دل و رفلاکس اسید معده را تجربه کنند که می‌تواند خواب کلی را بدتر کند.

 

هنجارهای اجتماعی و فرهنگی

تأثیرات مبتنی‌ بر جنسیت در خواب با هنجارهای اجتماعی و فرهنگی که تأثیرات نابرابر بر زنان و مردان دارد، پیوند نزدیکی دارد. از آنجایی‌که این هنجارها پیچیده هستند، ممکن است خواب را به روش‌های چندوجهی که برای همه افراد یکسان نیست، درگیر کنند. مراقبت نمونه بارز یک عامل مبتنی‌ بر جنسیت است که بر خواب تأثیر می‌گذارد. زنان به‌طور نامتناسبی به‌عنوان مراقب غیررسمی برای بزرگ‌سالان مسن‌تر، کودکان خردسال یا اعضای بیمار خانواده خدمت می‌کنند. مراقبت وقفه‌های خواب بیشتر و همچنین استرس کلی را افزایش می‌دهد که می‌تواند کیفیت و کمیت خواب را بدتر کند.

هنجارهای جنسیتی در فرصت‌های شغلی، برنامه‌های کاری و تقسیم وظایف خانوار نقش دارند. در بیشتر موارد، محققان دریافته‌اند که این هنجارها فشار بیشتری را بر زنان وارد می‌کند و بر الگوی خواب و بهداشت خواب آن‌ها تأثیر می‌گذارد. گفته می‌شود، این هنجارها می‌توانند بر مردان نیز تأثیر بگذارند.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

کدام اختلالات خواب در هر جنس شایع‌تر است؟

بسیاری از اختلالات خواب، از جمله بی‌خوابی، آپنه خواب، و سندرم پای بی‌قرار (RLS)، زنان و مردان را با نرخ‌های متفاوتی تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. زنان به‌طور قابل‌ توجهی بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بی‌خوابی هستند. در مجموع، خطر بی‌خوابی در طول زندگی آن‌ها 40 درصد بیشتر است. اعتقاد بر این است که نرخ بالاتر بی‌خوابی در زنان به عوامل جنسی بستگی دارد. علاوه‌بر احتمال بیشتر بی‌خوابی، زنان معمولاً بی‌خوابی پیچیده‌تری دارند که شامل علائم متعددی است درحالی‌که مردان معمولاً تنها یک علامت بی‌خوابی را گزارش می‌کنند.

سندرم پاهای بی‌قرار (RLS) که شامل میل شدید به حرکت اندام‌ها می‌شود، یکی دیگر از اختلالات خواب است که در زنان شایع‌تر است. این در دوران بارداری شایع است که می‌تواند افزایش شیوع آن را در زنان توضیح دهد، اما علل بالقوه دیگری برای RLS وجود دارد.

آپنه انسدادی خواب (OSA)، یک وضعیت خطرناک تنفس ناقص در هنگام خواب، در مردان شایع‌تر است. تخمین زده می‌شود که آپنه انسدادی خواب 15 تا 30 درصد مردان و 10 تا 15 درصد زنان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. OSA باعث ایجاد وقفه‌های مداوم در خواب می‌شود و با مشکلات قلبی، افسردگی و سایر مشکلات سلامتی مرتبط است. اعتقاد بر این است که بخشی از تفاوت در شیوع OSA در مردان و زنان به نحوه تشخیص پزشکان مربوط می‌شود. علائم زنان اغلب به‌گونه‌ای متفاوت تفسیر می‌شوند که منجر به ارجاع کمتر به کلینیک‌های تخصصی خواب می‌شود که در آن OSA معمولاً تشخیص داده می‌شود.

پیشنهاد مطالعه:
با اختلالات ریتم شبانه‌روزی خواب آشنا شوید!

 

آیا خواب ضعیف بر زنان و مردان تأثیر متفاوتی دارد؟

کم‌خوابی عوارض جسمی و روحی دارد. عواقب خواب ناکافی برای مردان و زنان مشابه است و فقط تفاوت‌های جزئی را منعکس می‌کند. اگر ریتم شبانه‌روزی آن‌ها با نور روز و شب هماهنگ نباشد، افراد از هر جنسیت می‌توانند از اثرات منفی جدی رنج ببرند. با این‌ حال، تفاوت در زمان شبانه‌روزی ممکن است افراد خاصی را نسبت به اثرات شیفت کاری مستعدتر کند. به‌عنوان مثال، مطالعات نشان داده است که خطر حوادث محل کار در میان زنانی که برای مدت طولانی در شیفت شب‌ کار می‌کنند، افزایش یافته است.

 

اختلالات خواب شیفت کاری: انواع، علائم و راهکارهای درمانی

آیا خواب زوج‌ها متفاوت است؟

مطالعات خواب به‌طور سنتی بر روی افراد متمرکز شده است، اما در زندگی روزمره، بسیاری از بزرگ‌سالان با یک شریک زندگی می‌خوابند. وقتی خواب به‌طور عینی تحلیل می‌شود، مطالعات به‌طور کلی نشان داده‌اند که افراد به‌تنهایی بهتر از با شریک زندگی خود می‌خوابند. اما هنگامی‌که مورد بررسی قرار می‌گیرد، اکثر مردم می‌گویند که وقتی در کنار شریک زندگی خود هستند، خواب آن‌ها به‌طور ذهنی بهبود می‌یابد.

البته، همه روابط باعث خواب باکیفیت نمی‌شوند. برای زوج‌های متأهل، تحقیقات نشان داده است که ویژگی‌های رابطه مثبت با خواب بهتر و ویژگی‌های منفی با خواب ضعیف‌تر مرتبط است. در افراد مسن‌تر که اغلب با مشکلات خواب مرتبط با افزایش سن مواجه هستند، به نظر می‌رسد ازدواج‌هایی با سطح بالایی از حمایت متقابل خواب هر دو طرف را بهبود می‌بخشد. به اشتراک گذاشتن تخت‌خواب می‌تواند مشکلات خواب را برای مردان و زنان ایجاد کند. مردان بیشتر احتمال دارد که خروپف کنند، بنابراین همسرانشان در تخت ممکن است خوابشان قطع شود. تفاوت در ریتم شبانه‌روزی و برنامه خواب بین زوج‌ها در تخت ممکن است باعث اختلالات خواب اضافی شود. تأثیر این عوامل برای هر زوجی بسته به شرایط خاص آن‌ها می‌تواند به‌طور قابل‌ توجهی متفاوت باشد.

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

منابع

Consensus Conference Panel, Watson, N. F., Badr, M. S., Belenky, G., Bliwise, D. L., Buxton, O. M., Buysse, D., Dinges, D. F., Gangwisch, J., Grandner, M. A., Kushida, C., Malhotra, R. K., Martin, J. L., Patel, S. R., Quan, S. F., Tasali, E., Non-Participating Observers, Twery, M., Croft, J. B., Maher, E., … Heald, J. L. (2015). Recommended amount of sleep for a healthy adult: A joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Journal of Clinical Sleep Medicine, 11(6), 591–592

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25979105/

Burgard, S. A., & Ailshire, J. A. (2013). Gender and Time for Sleep among U.S. Adults. American sociological review, 78(1), 51–69

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25237206/

 

سوالات متداول

1- تفاوت بی‌خوابی در زنان و مردان به چه شکل است؟ 

  • زنان به‌طور قابل‌ توجهی بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بی‌خوابی هستند. در مجموع، خطر بی‌خوابی در طول زندگی آن‌ها 40 درصد بیشتر است.

2- اگر برنامه خواب فرد با ریتم شبانه‌روزی هماهنگ نباشد چه اتفاقی می‌افتد؟

  • زمانی‌که برنامه خواب واقعی یک فرد با ریتم شبانه‌روزی او هماهنگ نباشد، می‌تواند باعث اختلال در خواب، خواب‌آلودگی در طول روز و سایر مشکلات سلامتی شود.

3- کدام یک از اختلالات خواب برای مردان رایج‌تر است؟ 

  • آپنه انسدادی خواب (OSA)، یک وضعیت خطرناک تنفس ناقص در هنگام خواب، در مردان شایع‌تر است. تخمین زده می‌شود که آپنه انسدادی خواب 15 تا 30 درصد مردان و 10 تا 15 درصد زنان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
Shop
Wishlist
0 items Cart
My account