چرا خروپف می‌کنیم؟

چرا خروپف میکنم؟

خروپف زمانی اتفاق می‌افتد که هنگام خواب، هوا نمی‌تواند آزادانه از طریق راه هوایی عبور کند. هنگامی‌که راه هوایی باریک یا تاحدی مسدود می‌شود، تنفس باعث ارتعاش بافت‌های راه هوایی فوقانی می‌شود و درنتیجه صدایی در هنگام خروپف شنیده می‌شود. چرا خروپف می‌کنیم؟ چه دلیلی باعث شده تا خروپف کنم؟

تقریباً همه گهگاه خروپف می‌کنند و خروپف می‌تواند ناشی از آناتومی فرد، عادات سبک زندگی یا اختلال خواب به نام آپنه خواب باشد که خواب را مختل می‌کند و می‌تواند منجر به سایر مشکلات سلامتی شود. درک علل مختلف خروپف می‌تواند به تعیین اینکه آیا خروپف چیزی است که باید نگران آن باشد و چه اقداماتی می‌توان برای رفع آن انجام داد کمک کند.

 

خروپف و خواب!

 

آپنه انسدادی خواب

خروپف معمولی در 44 درصد از مردان و 28 درصد از زنان در جمعیت بزرگ‌سال بین 30 تا 60 سال رخ می‌دهد. همه افرادی که خروپف می‌کنند به آپنه انسدادی خواب (OSA) مبتلا نیستند، اما اکثر افراد مبتلا به OSA خروپف می‌کنند. OSA یک اختلال تنفسی شایع مرتبط با خواب است که اغلب تشخیص داده نمی‌شود. OSA با وقفه‌های مکرر در تنفس درطول خواب به‌دلیل فروپاشی جزئی یا کامل راه هوایی مشخص می‌شود. افراد مبتلا به آپنه خواب معمولاً با توقف تنفس، با دوره‌های سکوت، با صدای بلند خروپف می‌کنند. هنگامی‌که آن‌ها تنفس خود را از سر می‌گیرند، ممکن است مانند نفس کشیدن یا خروپف به نظر برسد.

OSA با پیامدهای نامطلوب سلامتی مانند افسردگی، فشار خون بالا و بیماری قلبی مرتبط است. OSA می‌تواند کیفیت خواب را به خطر بیندازد و خواب‌آلودگی بیش از حد درطول روز می‌تواند منجر به تصادف در حین رانندگی یا محل کار شود. خوشبختانه، درمان OSA می‌تواند با موفقیت علائم را برطرف کند و خطر اثرات مضر سلامتی را کاهش دهد. درمان OSA شامل استفاده از دستگاه‌های فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP)، تغییر سبک زندگی، دستگاه‌های دندان‌پزشکی و جراحی است.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

الکل و داروهای آرام‌بخش

الکل و سایر آرام‌بخش‌ها با شل کردن ماهیچه‌هایی که از بافت اطراف راه هوایی حمایت می‌کنند باعث خروپف می‌شوند. خروپف‌کنندگان مزمن، از جمله آن‌هایی که OSA دارند، پس از نوشیدن الکل، خروپف شدیدتری را تجربه می‌کنند. پزشکان اغلب توصیه می‌کنند از مصرف الکل و داروهای آرام‌بخش در ساعات قبل از خواب برای کاهش خروپف خودداری کنید. اگرچه این رویکرد برای مدیریت خروپف در یک کارآزمایی بالینی تصادفی ارزیابی نشده است، برخی از افراد ممکن است مزایایی را تجربه کنند.

پیشنهاد مطالعه:
نکاتی که باید برای ایجاد عادات خواب سالم بدانید!

 

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن یکی دیگر از عوامل خطر برای خروپف است. مشخص نیست که چرا افرادی که سیگار می‌کشند بیشتر احتمال دارد خروپف کنند، اما محققان می‌پندارند که ممکن است به‌دلیل التهاب راه هوایی فوقانی در افراد سیگاری باشد. ثابت شده است که ترک سیگار باعث بهبود خروپف می‌شود، اما ممکن است زمان ببرد. یک مطالعه نشان داد که میزان خروپف در افرادی که اخیراً سیگار را ترک کرده‌اند بالا باقی مانده است، اما در عرض چهار سال با نرخ‌هایی که در افرادی که هرگز سیگار نکشیده‌اند مطابقت ندارد.

 

راه رفتن در خواب!

 

آناتومی سر و گردن

اندازه و شکل ساختارهای خاص می‌تواند راه هوایی را منقبض کند و منجر به خروپف شود. به‌عنوان مثال، افراد در صورت انحراف سپتوم، جایی که دیواره بین سوراخ‌های بینی خم شده یا به یک طرف کج شده است، بیشتر خروپف می‌کنند. علاوه‌بر این، رشد در مجاری بینی به نام پولیپ، داشتن یک فک کوچک و بزرگ شدن زبان یا لوزه‌ها می‌تواند به خروپف کمک کند.

رویکردهای درمانی برای افرادی که یکی از این دلایل آناتومیکی خروپف را دارند شامل جراحی و دستگاه‌های دندان‌پزشکی است. هدف هردو روش افزایش جریان هوا به داخل و خارج از راه هوایی درطول خواب است. نشان داده شده است که این رویکردها در برخی از بیماران مبتلا به OSA موثر هستند، اما تحقیقات بیشتری برای درک اثربخشی آن‌ها در افرادی که خروپف می‌کنند اما OSA ندارند، موردنیاز است.

 

احتقان مزمن بینی

گرفتگی بینی در هنگام خواب ممکن است با کاهش جریان هوا در راه هوایی و فروپاشی راه هوایی منجر به خروپف شود. آلرژی یا عفونت شایع‌ترین علل احتقان بینی هستند، اما سایر عوامل شامل قرار گرفتن در هوای خشک یا انحراف سپتوم است. هنگامی‌که این شرایط درطول زمان ادامه یابد، احتقان بینی می‌تواند مزمن شود و منجر به خروپف معمولی شود. مطالعه‌ای روی بزرگ‌سالان میان‌سال نشان داد کسانی که اغلب در شب دچار گرفتگی شدید بینی می‌شوند سه برابر بیشتر احتمال دارد که خروپف کنند.
درمان خروپف ناشی از احتقان مزمن به علت آن بستگی دارد، اما ممکن است شامل استفاده از داروهای ضداحتقان بینی یا استروئیدهای بینی باشد.

پیشنهاد مطالعه:
نوشیدن آب قبل از خواب

 

وضعیت خواب

زمانی که به پشت می‌خوابید، خروپف بیشتر اتفاق می‌افتد که به آن وضعیت به پشت خوابیده نیز گفته می‌شود. هنگامی‌که به پشت هستید، جاذبه بافت‌های اطراف راه هوایی شما را به سمت پایین می‌کشد، که باعث باریک شدن راه هوایی می‌شود. تحقیقات بر روی افراد نشان داده است که دفعات و شدت خروپف در برخی از بیماران زمانی که به پهلو می‌خوابند کاهش می‌یابد که به آن وضعیت جانبی نیز گفته می‌شود.

پوزیشن‌درمانی خواب‌آوران را تشویق می‌کند تا از خوابیدن به پشت خودداری کنند. روش‌های مختلفی برای درمان موضعی خروپف و آپنه خواب وجود دارد. مواردی شامل آلارم‌های موقعیتی، لباس‌های مناسب خواب و بالش‌های خواب جانبی هستند. داده‌ها همچنین نشان می‌دهد که استفاده از یک بالش مخصوص طراحی‌شده برای نگه داشتن سر به پهلو می‌تواند خروپف را کاهش دهد.

 

اضافه وزن

داشتن بافت اضافی در گردن می‌تواند منجر به کوچکتر شدن اندازه راه هوایی و افزایش حساسیت به فروپاشی راه هوایی شود. کاهش وزن ممکن است خروپف و علائم آپنه خواب را در افراد چاق بهبود بخشد.

 

سن

سن بالا با تعدادی از تغییرات خواب از جمله افزایش خروپف همراه است. زبان و ماهیچه‌هایی که راه هوایی را احاطه کرده‌اند ممکن است با افزایش سن ضعیف‌تر شوند. انجام تمرینات دهان و گلو به نام درمان میوفنشنال ممکن است خروپف ناشی از ضعف عضلات را کاهش دهد. تحقیقات نشان داده است که درمان  عملکردی شدت و دفعات خروپف را کاهش می‌دهد.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید شرایطی است که در آن غده تیروئید ضعیف عمل می‌کند و هورمون تیروئید کافی تولید نمی‌کند. اگر درمان نشود، می‌تواند منجر به علائمی مانند پف کردن صورت، صدای خشن، گفتار کند و ضربان قلب کند شود. همچنین می‌تواند به خروپف کمک کند. محققان تست خواب را روی بیست بیمار مبتلا به کم‌کاری تیروئید انجام دادند و دریافتند که همه آن‌ها خروپف می‌کنند. درمان کم‌کاری تیروئید شامل مصرف دارویی است که جایگزین کمبود هورمون تیروئید می‌شود.

 

چه زمانی باید درمورد خروپف با پزشک صحبت کرد؟

خروپف ممکن است نشانه‌ای از آپنه خواب باشد که ممکن است نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد. اگر خروپف می‌کنید و همچنین هر یک از علائم OSA را دارید، ممکن است وقت آن باشد که با پزشک صحبت کنید:

  • مکث در تنفس درطول خواب و به‌دنبال آن صداهای خفگی، خروپف، نفس نفس زدن
  • بیدار شدن مکرر در شب
  • خواب‌آلودگی درطول روز
  • سردردهای صبح‌گاهی
پیشنهاد مطالعه:
آیا بی‌خوابی ژنتیکی است؟

خروپف اغلب موردتوجه خروپف‌کننده قرار نمی‌گیرد. گاهی‌اوقات، یک شریک یا هم‌خانه به فرد مبتلا درمورد خروپف و سایر علائم OSA در شب هشدار می‌دهد. همچنین اگر خروپف شما بر خواب شریک رخت‌خواب شما تأثیر می‌گذارد و می‌خواهید گزینه‌های درمانی را بررسی کنید، می‌تواند اقدامی مفید باشد.

 

جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!

 

منابع

Rowley, J. A. (2021, April 12). Snoring in adults. In M. S. Badr (Ed.). UpToDate., Retrieved December 19, 2022, from

https://www.uptodate.com/contents/snoring-in-adults

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. (2022, January 2). Obstructive sleep apnea – adults. MedlinePlus., Retrieved December 19, 2022, from

https://medlineplus.gov/ency/article/000811.htm

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. (2021, July 19). Snoring – adults. MedlinePlus., Retrieved December 19, 2022, from

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000720.htm

Issa, F. G., & Sullivan, C. E. (1982). Alcohol, snoring and sleep apnea. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 45(4), 353–359

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7077345/

Bloom, J. W., Kaltenborn, W. T., & Quan, S. F. (1988). Risk factors in a general population for snoring. Importance of cigarette smoking and obesity. Chest, 93(4), 678–683

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0012369216345196

Dzieciolowska-Baran, E., Gawlikowska-Sroka, A., & Czerwinski, F. (2009). Snoring – The role of the laryngologist in diagnosing and treating its causes. European Journal of Medical Research, 14 Suppl 4(Suppl 4), 67–70

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20156729/

Fried, M. P. (2021, September). Nasal congestion and rhinorrhea. Merck Manual Professional Version., Retrieved December, 19, 2022, from

https://www.merckmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/approach-to-the-patient-with-nasal-and-pharyngeal-symptoms/nasal-congestion-and-rhinorrhea

Young, T., Finn, L., & Palta, M. (2001). Chronic nasal congestion at night is a risk factor for snoring in a population-based cohort study. Archives of internal medicine, 161(12), 1514–1519

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/archinte.161.12.1514

Nakano, H., Ikeda, T., Hayashi, M., Ohshima, E., & Onizuka, A. (2003). Effects of body position on snoring in apneic and nonapneic snorers. Sleep, 26(2), 169–172

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12683476/

Chen, W. C., Lee, L. A., Chen, N. H., Fang, T. J., Huang, C. G., Cheng, W. N., & Li, H. Y. (2015). Treatment of snoring with positional therapy in patients with positional obstructive sleep apnea syndrome. Scientific reports, 5, 18188

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26657174/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
Shop
Wishlist
0 items Cart
My account