این امری عادی است که هر چند وقت یک بار در افکار خود گم شوید. کارشناسان تخمین میزنند که ما حدود 47 درصد از ساعات بیداری خود را در خیال پردازی میگذرانیم و بهطور لحظهای از دنیای اطراف خود دور میشویم و به ذهن خود اجازه میدهیم سرگردان شود. با این حال، اگر رویاهای شما آنقدر شدید است که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد میکند، ممکن است شما دچار خیال پردازی ناسازگار شده باشید. ادامه این مقاله را از دست ندهید و با خیال پردازی ناسازگار، علل، راه تشخیص و درمان آن آشنا شوید.
خیال پردازی ناسازگار چیست؟
خیال پردازی ناسازگار وضعیتی را توصیف میکند که در آن فرد بهطور منظم رویاهای شدید و حواسپرتی بسیار را تجربه میکند – در واقع بهقدری حواسپرتکننده است که ممکن است فرد از درگیر شدن با کار یا افراد مقابل خود دست بکشد. این رویاها ممکن است توسط رویدادها یا محرکهای زندگی واقعی مانند صدا، بو، موضوع گفتگو یا فیلم ایجاد شود.
خیال پردازان ناسازگار ممکن است از واقعیت جدا شوند تا کاملاً خود را در رویاهای خود جذب کنند و ممکن است ناآگاهانه رفتار خود را انجام دهند یا دیالوگ شخصیتهای رویای خود را بیان کنند. محتوای رویاهای روز میتواند بسیار دقیق و خارقالعاده باشد، درحالیکه برخی دیگر دارای نسخه ایدهآلی از رویاپردازی هستند. رویاپردازی ناسازگار ممکن است بهعنوان یک استراتژی مقابلهای در پاسخ به ضربه ایجاد شود، زیرا ممکن است دنیای درون احساس امنیت بیشتری نسبت به تجربه بیرون داشته باشد. بهعنوان مثال، افراد در طول قرنطینه COVID-19، زمانی که تمایل بیشتری به رویاپردازی داشتند و وضوح رویاهایشان تشدید شد، اغلب خود را ناسازگار دیدند که رویاپردازی میکردند.
رویاپردازی ناسازگار برای اولین بار در سال 2002 تعریف شد و هنوز در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) به رسمیت شناخته نشده است. شیوع رویاپردازی ناسازگار ناشناخته است، اما به نظر میرسد این وضعیت در میان افراد مبتلا به اضطراب، افسردگی یا اختلال وسواس فکری شایعتر است. بیش از نیمی از خیالبافان ناسازگار دارای اختلال سلامت روان هستند.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
یک فرد می تواند یک یا چند نشانه از رویاپردازی ناسازگار را نشان دهد، از جمله:
- رویاهای شدید و واضح که بهصورت داستان با شخصیتها، تنظیمات و خطوط داستانی ارائه میشوند.
- رویاهایی که توسط رویدادهای دنیای واقعی یا محرکهای حسی ایجاد میشوند.
- حالات ناخودآگاه صورت، حرکات تکراری بدن، یا صحبت کردن یا زمزمه کردن که همراه با رویاپردازی است.
- رویاهایی که چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشند.
- میل شدید یا اعتیادآور برای ادامه رویاپردازی.
- مشکل در تمرکز و تکمیل کارهای روزانه بهدلیل رویاهای روزانه.
- مشکل در خواب.
عوارض خیال پردازی ناسازگار
رویاهای ناسازگار میتواند آنقدر غوطهور و طولانی باشد که فرد از دنیای اطراف خود جدا شود و بر روابط، عملکرد شغلی یا مدرسه، خواب و زندگی روزمره او تأثیر منفی بگذارد. مطالعات روی دانشجویان پزشکی نشان داده است که کسانی که درگیر خیال پردازی ناسازگار بودند، کاهش قابل توجهی در معدل خود گزارش کردند.
رویاپردازان ناسازگار ممکن است 4.5 ساعت از روز خود را با رویاهای خود پرت کنند. آنها ممکن است چنان جذب دنیای درونی خود شوند که تثبیت خود در واقعیت دشوارتر شود. بهدلیل ماهیت همه جانبه و غوطهور رویاهایشان، افراد ممکن است در نهایت از روابط و مسئولیتهای خود در دنیای واقعی غافل شوند و باعث ناراحتی عاطفی آنها شود. متأسفانه، علیرغم تمایل شدید به رویاپردازی، افراد معمولاً پس از انجام این کار از نظر عاطفی احساس بدتری دارند.
بهطور کلی، افرادی که رویاپردازی میکنند، بیشتر در معرض مشکلات خواب هستند. خواب ضعیف میتواند باعث محرومیت از خواب شود، که توانایی فرد برای تمرکز و توجه را مختل میکند – همه نشانههای رویاپردازی ناسازگار است. این ممکن است توضیح دهد که چرا یک شب خواب آشفته بهدنبال یک روز رویاپردازی ناسازگار است. علاوهبر این، برخی از شرایط سلامت روان مرتبط با رویاپردازی ناسازگار، مانند اضطراب و افسردگی، با خواب ضعیف مرتبط هستند.
تفاوت بین رویاپردازی و خیال پردازی ناسازگار چیست؟
رویاها بخشی عادی از وجود هستند. آنها معمولاً خوشایند هستند، اگرچه گاهیاوقات میتوانند آزاردهنده باشند. درحالیکه آنها میتوانند تمرکز ما را مختل کنند، مزایای متعددی مانند توانایی برنامهریزی برای رویدادهای آینده، رهایی از خستگی، یافتن معنی در داستان زندگی و تقویت خلاقیت را ارائه میدهند.
درحالیکه رویاهای ناسازگار میتوانند خوشایند نیز باشند، اما به احتمال زیاد شامل مضامین خشونت، قدرت، کنترل، اسارت، یا سناریوهای نجات و فرار هستند. برخلاف رویاها، خیال پردازی ناسازگار معمولاً وارد قلمرو خیال میشود.
در نهایت، خیالپردازی معمولی کاملاً در ذهن رخ میدهد، درحالیکه خیال پردازی ناسازگار یک تجربه غوطهور است که اغلب با حرکات تکراری، حالات چهره یا بیان کلامی همراه است.
تشخیص خیال پردازی ناسازگار
کارشناسان هنوز نمیدانند چه چیزی باعث خیال پردازی ناسازگار میشود و هیچ روش رسمی برای تشخیص وجود ندارد. درحالیکه با اضطراب اجتماعی یا آسیبهای قبلی مرتبط است، افراد ممکن است بدون هیچ آسیب قبلی، خیال پردازی ناسازگار داشته باشند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد خیال پردازان ناسازگار در دوران کودکی تمایل به داشتن تخیلات فعال داشتند.
محققان اولیه آزمایشی به نام مقیاس خواببینی ناسازگار (MDS) برای مطالعه بیشتر و تعریف ویژگیهای MD ایجاد کردند. این خودارزیابی 14 قسمتی میتواند به پزشکان کمک کند تا تشخیص دهند که آیا فرد از رویاپردازی ناسازگار رنج میبرد یا خیر. یک فرد شدت و فراوانی علائم خود را بر اساس سوالات زیر ارزیابی میکند:
- در رویاهای شما چه اتفاقی میافتد؟ چهقدر واضح و دقیق هستند؟
- آیا میتوانید جلوی خیال پردازی خود را بگیرید؟ آیا شما میخواهید؟
- آیا رویاهای شما با زندگی روزمره شما تداخل دارد؟
با توجه به ماهیت علائم، رویاپردازی ناسازگار را میتوان با اسکیزوفرنی اشتباه گرفت. با این حال، این شرایط بسیار متفاوت است. مهمتر از همه، افرادی که رویاپردازی ناسازگار را تجربه میکنند میدانند که رویاهایشان واقعی نیست، درحالیکه مبتلایان به اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی در تشخیص واقعیت از خیال مشکل دارند.
با این حال، بین رویاپردازی ناسازگار و سایر شرایط همپوشانی وجود دارد. افراد مبتلا به رویاپردازی ناسازگار علائم بیشتری از افسردگی، اضطراب عمومی، اضطراب اجتماعی و گسستگی را نشان میدهند. همچنین احتمال ابتلا به اختلال کم توجهی بیشفعالی (ADHD)، اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) و افسردگی بیشتر است.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
درمان خیال پردازی ناسازگار
هیچ دوره رسمی درمانی برای رویاپردازی ناسازگار وجود ندارد. فلووکسامین، دارویی که معمولاً برای درمان OCD تجویز میشود، در مطالعه موردی یک بیمار مؤثر بود. بهطور معمول، درمان بر کاهش احتمال تجربه یک رویاپردازی ناسازگار از طریق خواب بهتر و مدیریت علائم تمرکز دارد.
کیفیت خواب خود را بهبود بخشید
اتخاذ عادات خواب بهتر میتواند کیفیت خواب شما را بهبود بخشد و بهطور بالقوه بر رویاپردازی ناسازگار تأثیر بگذارد.
هرروز هفته، حتی آخر هفتهها، یک برنامه خواب منظم تنظیم و دنبال کنید.
- برای خود زمان کافی برای لذت بردن از حداقل هفت ساعت خواب فراهم کنید.
- یک روال آرامبخش قبل از خواب ایجاد کنید تا به شما کمک کند تا در خواب آرام شوید
- روزانه ورزش کنید و خوب تغدیه کنید.
کاهش خستگی در طول روز
در طول روز، بهخصوص صبح، خود را در معرض نور طبیعی خورشید قرار دهید. مصرف کافئین را برای تقویت بیشتر در نظر بگیرید، اما از مصرف بیش از 400 میلیگرم در روز اجتناب کنید و آخرین فنجان قهوه خود را حداقل 6 ساعت قبل از خواب برنامهریزی کنید.
علائم خود را درک کنید
از یک دفترچه یادداشت کوچک یا برنامه یادداشت ها در تلفن خود استفاده کنید تا کارهایی را که قبل از داشتن یک رویاپردازی ناسازگار انجام می دادید ضبط کنید. هنگامی که می دانید محرک های شما چیست، می توانید اقداماتی را برای اجتناب از آنها انجام دهید یا درک کنید که چرا آنها شما را تحریک می کنند.
درمان را در نظر بگیرید
یک درمانگر میتواند به شما کمک کند تا هرگونه آسیب اساسی را پردازش کنید و شاید شناسایی کنید که چه چیزی باعث رویاپردازی ناسازگار شما شده است. آنها همچنین میتوانند استراتژیهای خاصی را برای مدیریت علائم شما توصیه کنند. برخی از درمانگران ممکن است توصیه کنند که پایانهای داستان رویاپردازی خود را از خوب به بد تغییر دهند تا رویاپردازی کمتر سودمند باشد.
بنابراین اگر احساس میکنید به خیالپردازی معتاد هستید، یا دوست دارید رویاهایتان در زندگی روزمرهتان اختلال ایجاد کند، با پزشک صحبت کنید. آنها میتوانند توصیههایی برای کنترل تمایل شما به رویاپردازی ارائه دهند و نکاتی را برای تمرکز بهتر و خواب بهتر ارائه دهند.
منابع
Killingsworth, M. A., & Gilbert, D. T. (2010). A wandering mind is an unhappy mind. Science (New York, N.Y.), 330(6006), 932
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21071660/
Soffer-Dudek, N., & Somer, E. (2018). Trapped in a daydream: daily elevations in maladaptive daydreaming are associated with daily psychopathological symptoms. Frontiers in Psychiatry, 9, 194
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29867613/
سوالات متداول
1- خیال پردازی ناسازگار چیست؟
- خیال پردازی ناسازگار شرایطی است که در آن فرد از واقعیت جدا میشود و ممکن است آنچه را که در رویاهایش اتفاق میافتد به تصویر بکشد.
2- چه عواملی میتواند باعث ایجاد خیال پردازی ناسازگار شود؟
- افراد ممکن است بهعنوان پاسخی به افسردگی، اضطراب یا ضربه، درگیر رویاپردازی ناسازگار شوند.
3- چه راهکار درمانی برای بهبود خیال پردازی ناسازگار وجود دارد؟
- درمان شامل بهبود بهداشت خواب و دریافت درمان برای مسائل مربوط به سلامت روان است.