خروپف: بی‌ضرر یا خطرناک؟

Snoring: Harmless or Dangerous?

خروپف زمانی اتفاق می‌افتد که جریان هوا در نازوفارنکس، ناحیه‌ای از راه هوایی فوقانی که در پشت بینی قرار دارد، مسدود یا محدود می‌شود و باعث می‌شود که بافت‌های راه هوایی ارتعاش و تولید صدا بپردازند. درحالی‌که به‌خودی‌خود معمولاً یک پدیده بی‌ضرر – البته بسیار مخرب – در نظر گرفته می‌شود، برای برخی افراد نشان‌دهنده یک بیماری زمینه‌ای جدی‌تر یا اختلال خواب است.

بیشتر بخوانید: خروپف و خواب! 

بیشتر بخوانید: چرا خروپف می‌کنیم؟

 

آیا خروپف خطرناک است؟

به‌طور کلی، خروپف محدود طبیعی است و معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. با این حال، شدت آن می‌تواند از سبک و به‌سختی قابل شنیدن تا سنگین و مخرب باشد. خروپف اولیه می‌تواند مخرب‌تر باشد، اما معمولاً به‌عنوان یک نگرانی برای سلامتی دیده نمی‌شود، مگر اینکه علائمی از مشکلات تنفسی یا آپنه خواب وجود داشته باشد. برای برخی افراد، نوع شدید آن نشان‌دهنده وجود آپنه خواب است، یک اختلال تنفسی مرتبط با خواب که باعث خفگی یا نفس‌نفس زدن افراد در خواب می‌شود.

 

آپنه خواب  چیست؟

 

علل خروپف

درحالی‌که خروپف لزوماً نشان دهنده وجود اختلال خواب نیست، اما می‌تواند خواب شما و همسرتان را مختل کند. حتی برای کسانی که علائم آپنه خواب ندارند با چاقی و پیری مرتبط است. سایر عوامل خطر برای خروپف عبارت‌اند از:

  • افزایش وزن
  • بزرگ شدن لوزه‌ها یا آدنوئیدها
  • اختلالات غدد درون‌ریز
  • سندروم‌های ژنتیکی
  • مصرف داروهای آرام‌بخش یا الکل
  • گرفتگی (مزمن) بینی
  • فک نسبتاً کوچک یا جابه‌جاشده
  • بارداری
  • یائسگی
پیشنهاد مطالعه:
تاثیر نور بر خواب؛ نور چگونه بر خواب تأثیر می‌گذارد؟

 

یکی دیگر از علل شایع خروپف خوابیدن به پشت است که می‌تواند با محدود کردن راه هوایی بر تنفس تأثیر بگذارد. افرادی که خروپف می‌کنند اغلب تشویق می‌شوند که به جای آن به پهلو بخوابند.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

آیا باید در مورد خروپف به پزشک مراجعه کنم؟

خروپف به‌عنوان علامت اصلی آپنه انسدادی خواب (OSA) در نظر گرفته می‌شود، وضعیتی که به انسداد فیزیکی نسبت داده می‌شود که فعالیت تنفسی در راه هوایی فوقانی را محدود می‌کند. تقریباً 9-2٪ از بزرگ‌سالان با OSA زندگی می‌کنند. اپیزودهایی که شامل از دست دادن کامل جریان هوا می‌شوند، آپنه نامیده می‌شوند و دوره‌هایی با کاهش جریان هوا به‌عنوان هیپوپنه شناخته می‌شوند.

با توجه به اینکه هر آپنه به‌طور معمول حداقل 30 ثانیه طول می‌کشد، حتی OSA خفیف می‌تواند برای فرد و خانواده‌اش آرامش را مختل کند. خروپف ممکن است همراه با دوره‌های آپنه-هیپوپنه باشد یا به‌طور مستقل درطول شب رخ دهد. خواب‌آلودگی بیش از حد درطول روز ناشی از عدم استراحت کافی یکی دیگر از علائم شایع OSA است.

آپنه خواب مرکزی، که زمانی رخ می‌دهد که مغز نمی‌تواند به عضلاتی که تنفس را کنترل می‌کنند سیگنال دهد، ممکن است خروپف نیز ایجاد کند، اما این امر کمتر رایج است. یکی دیگر از اختلالات خواب، سندروم مقاومت راه هوایی فوقانی است که می‌تواند به‌دلیل محدودیت راه هوایی باعث خروپف شود، اما شامل آپنه یا هیپوپنه نمی‌شود. علاوه‌بر این، دندان قروچه مرتبط با خواب با خروپف به‌ویژه در کودکان مرتبط است.

 

بیشتر بخوانید: آپنه خواب مرکزی چیست؟

پیشنهاد مطالعه:
اثرات شگفت‌انگیز هیدراته بودن و خواب

بیشتر بخوانید: دندان قروچه!

 

هرگونه اختلال خواب باید جدی گرفته شود. اگر شما یا همسرتان نگران خروپف شدید هستید، باید با پزشک ملاقات کنید تا درمورد وضعیت خود صحبت کنید. افراد مبتلا به OSA اغلب از درمان مداوم فشار هوای مثبت (CPAP) بهره می‌برند که هوای تحت فشار را با سرعت تجویزشده برای تسهیل تنفس درطول شب اجرا می‌کند.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

چگونه خروپف را متوقف کنیم؟

اگر از پزشک خود درمورد خروپف سؤال کنید، ممکن است معاینه بینی و دهان را برای بررسی انسداد فیزیکی و همچنین سایر علائم هشداردهنده مانند پولیپ بینی، کام قوسی بلند یا باریک، جابه‌جایی فک یا لوزه‌های بزرگ توصیه کند.

شما ممکن است بتوانید خروپف خود را با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی کاهش دهید. از جمله کاهش وزن، اجتناب از مصرف الکل و داروهای آرام‌بخش در شب و همیشه به پهلو خوابیدن. از آنجایی که احتقان بینی می‌تواند باعث تنفس شود، درمان آن با داروهای ضداحتقان یا اسپری‌های کورتیکواستروئیدی ممکن است در صورت تایید پزشک موثر باشد.

محافظ‌های ضدخروپف دهان برای برخی افراد موثر بوده است. دستگاه‌های نگهدارنده زبان (TRDs) یک مهر و موم در اطراف زبان تشکیل می‌دهند و آن را در جای خود نگه می‌دارند. این وسایل می‌توانند خروپف را برای افرادی که زبانشان در هنگام خواب در پشت گلویشان بیفتد، کاهش دهد. دستگاه‌های پیشرفته فک پایین (MADs) زبان و فک را به سمت جلو حرکت می‌دهند و حداکثر جریان هوا را امکان‌پذیر می‌کنند.

در موارد خاص، ممکن است جراحی توصیه شود. در طی عمل یوولوپالاتوفارینگوپلاستی، کام و دیواره‌های حلق بیمار برداشته می‌شود تا فضای بیشتری برای راه هوایی فوقانی ایجاد شود. با این حال، این روشی است که نیاز به بیهوشی عمومی دارد و ممکن است عملی‌ترین – یا مقرون به صرفه‌ترین راه برای اصلاح خروپف نباشد.

پیشنهاد مطالعه:
با اختلالات ریتم شبانه‌روزی خواب آشنا شوید!

 

جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!

 

منابع

NIH Office of Communications and Public Liaison. (2017, July). Struggling to Sleep? Don’t Let Apnea Steal Your Sweet Dreams. NIH News in Health

https://newsinhealth.nih.gov/2017/07/struggling-sleep

Strohl, Kingman P. (2020, Sept). Obstructive Sleep Apnea. Merck Manual Professional Version

https://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/sleep-apnea/obstructive-sleep-apnea

MedlinePlus [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); Snoring;

https://medlineplus.gov/snoring.html

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
Shop
Wishlist
0 items Cart
My account