خروپف یک موضوع گسترده است، اما شدت و پیامدهای سلامتی آن میتواند متفاوت باشد. این عارضه میتواند خفیف و گاهبهگاه باشد یا ممکن است نشانه یک اختلال تنفسی مرتبط با خواب باشد. بیش از یک چهارم بزرگسالان بهطور منظم خروپف را تجربه میکنند.
دانستن اصول اولیه درمورد خروپف، از جمله علل آن، زمانیکه خطرناک است و نحوه درمان آن، میتواند سلامت بهتری را تسهیل کند و علت شایع شکایات خواب را از بین ببرد.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
چه چیزی باعث خروپف میشود؟
خروپف در اثر لرزش بافتهای نزدیک راه هوایی در پشت گلو ایجاد میشود. درطول خواب، ماهیچهها شل میشوند و راه هوایی باریک میشوند. هنگامیکه فرد دم و بازدم میکند، هوای متحرک باعث تکان خوردن بافت و ایجاد صدا میشود.
برخی افراد بهدلیل اندازه و شکل ماهیچهها و بافتهای گردنشان بیشتر مستعد خروپف هستند. در موارد دیگر، شل شدن بیش از حد بافت یا باریک شدن راه هوایی میتواند منجر به خروپف شود. نمونههایی از عوامل خطر که در افزایش خطر خروپف نقش دارند عبارتاند از:
- چاقی
- مصرف الکل
- استفاده از داروهای آرامبخش
- گرفتگی مزمن بینی
- لوزههای بزرگ، زبان یا کام نرم
- انحراف سپتوم یا پولیپ بینی
- فک کوچک یا عقبافتاده
- بارداری
تفاوت بین خروپف و آپنه خواب چیست؟
آپنه انسدادی خواب (OSA) یک اختلال تنفسی است که در آن راه هوایی درطول خواب مسدود شده یا فرو میریزد و باعث وقفههای مکرر در تنفس میشود.
خروپف یکی از شایعترین علائم OSA است، اما همه افرادی که خروپف میکنند به OSA مبتلا نیستند. خروپف مرتبط با OSA معمولاً با صدای بلند است بهگونهای که گویی فرد درحال خفگی، خروپف یا نفس نفس زدن است.
OSA خواب را مختل میکند و اغلب تعادل اکسیژن و دیاکسید کربن را در بدن مختل میکند. خروپف خفیفتر، که اغلب خروپف اولیه نامیده میشود، اغلب رخ میدهد اما اثرات دیگر را تحریک نمیکند.
آپنه انسدادی خواب یا OSA چیست؟
آیا خروپف خطرناک است؟
خطرناک بودن خروپف به نوع، شدت و فراوانی آن بستگی دارد.
خروپف خفیف:
خروپف خفیف و نادر طبیعی است و معمولاً نیازی به آزمایش یا درمان پزشکی ندارد. تأثیر اصلی آن بر روی شریک یا هماتاقی در رختخواب است که ممکن است از سر و صدای گاهبهگاه اذیت شود.
خروپف اولیه:
خروپف اولیه بیش از سه شب در هفته رخ میدهد. بهدلیل فراوانی آن، برای شرکای تختخواب اختلال بیشتری ایجاد میکند. بااینحال، معمولاً بهعنوان یک نگرانی برای سلامتی دیده نمیشود، مگر اینکه نشانههایی از اختلالات خواب یا آپنه خواب وجود داشته باشد، که در این صورت ممکن است آزمایشهای تشخیصی لازم باشد.
خروپف مربوط به آپنه انسدادی خواب:
خروپف مرتبط با OSA از دیدگاه سلامتی نگرانکنندهتر است. اگر OSA درمان نشود، میتواند پیامدهای مهمی برای خواب و سلامت کلی فرد داشته باشد. OSA کنترلنشده با خوابآلودگی خطرناک درطول روز و شرایط سلامتی جدی از جمله مشکلات قلبی عروقی، فشار خون بالا، دیابت، سکته مغزی و افسردگی مرتبط است.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
چه زمانی درمورد خروپف باید به پزشک مراجعه کرد؟
بسیاری از موارد خروپف خوشخیم هستند، اما درصورت وجود علائم احتمالی آپنه خواب، مهم است که با پزشک صحبت کنید:
- خروپف که سه بار یا بیشتر در هفته رخ میدهد
- خروپف بسیار بلند یا آزاردهنده
- خروپف همراه با صداهای نفس نفس زدن، خفگی یا خرخر کردن
- چاقی یا افزایش وزن
- خوابآلودگی در طول روز
- عدم تمرکز یا وضوح ذهنی
- سردرد صبحگاهی و احتقان
- فشار خون بالا
- دندان قروچه شبانه
- تکرر ادرار در شب
اگر متوجه هر یک از این علائم شدهاید، مهم است که با یک پزشک که میتواند تشخیص دهد که آیا آزمایش یا درمان اضافی لازم است، مشکل را حل کنید.
چگونه بفهمم وقتی تنها میخوابم خروپف میکنم؟
بیشتر افرادی که خروپف میکنند از این موضوع آگاه نیستند مگر اینکه شخص دیگری به آنها بگوید. این ممکن است بخشی از علت عدم تشخیص آپنه خواب باشد.
اگر تنها میخوابید، راهاندازی دستگاه ضبط ممکن است مفید باشد. این میتواند یک ضبط صوت ساده یا یکی از بسیاری از برنامههای تلفن هوشمند باشد، اما برنامهها مزیت تجزیه و تحلیل الگوهای صدا را برای تشخیص قسمتهای احتمالی خروپف دارند. بهتر است برای چندین شب ضبط شود زیرا ممکن است هر شب خروپف رخ ندهد. همانطور که گفته شد، برنامهها به تشخیص OSA کمک نمیکنند.
همچنین مهم است که به دنبال علائم دیگر مربوط به اختلال خواب مانند خوابآلودگی قابلتوجه درطول روز، خستگی، مشکلات توجه یا تفکر، یا تغییرات خلقی غیرقابلتوضیح باشید.
چه درمانهایی میتوانند به توقف خروپف کمک کنند؟
درمان بستگی به ماهیت خروپف و انواع مشکلات ناشی از آن دارد.
برای افراد مبتلا به خروپف نادر یا اولیه، درمان ممکن است ضروری نباشد مگر اینکه خواب فرد یا خواب شخصی که با او زندگی میکند مختل شود. در این موارد، درمانها سادهتر و کمتهاجمیتر هستند. افراد مبتلا به آپنه خواب معمولاً نیاز به درمان بیشتر دارند.
انواع درمانها شامل تغییر سبک زندگی، دهانیهای ضدخروپف، تمرینات دهانی، دستگاههای فشار مثبت راه هوایی (PAP) و جراحی است.
تغییرات سبک زندگی:
تغییرات سبک زندگی میتواند به توقف خروپف کمک کند و در برخی موارد، درمانهای دیگری ممکن است ضروری نباشد. حتی زمانی که درمانهای دیگری تجویز میشود، تغییر سبک زندگی همچنان توصیه میشود.
حفظ وزن سالم:
اضافه وزن یا چاقی عوامل خطر خروپف و آپنه خواب هستند، بنابراین حفظ وزن سالم میتواند گام مهمی دربرابر خروپف باشد.
محدود کردن استفاده از الکل و آرامبخشها:
الکل یک محرک مکرر خروپف است و داروهای آرامبخش نیز میتوانند باعث خروپف شوند.
تنظیم وضعیت خواب:
خوابیدن به پشت باعث میشود راه هوایی شما راحتتر مسدود شود. عادت کردن به وضعیت خواب متفاوت ممکن است زمان ببرد، اما میتواند یک تغییر مفید باشد.
بالا بردن سر تخت:
بالا بردن قسمت بالایی تخت با استفاده از بالابرها، بالش گوهای یا یک قاب قابلتنظیم ممکن است به کاهش خروپف کمک کند.
کاهش احتقان بینی:
انجام اقداماتی برای از بین بردن آلرژی یا سایر منابع احتقان بینی میتواند با خروپف مقابله کند. نوارهای تنفسی که از روی بینی عبور میکنند ممکن است به باز کردن مجرای بینی درطول شب و همچنین گشادکنندههای داخلی بینی کمک کنند.
دهانگیرهای ضدخروپف:
یک دهانی ضدخروپف به نگه داشتن زبان یا فک شما در یک موقعیت ثابت کمک میکند تا از انسداد راه هوایی در هنگام خواب جلوگیری کند. دو نوع اصلی دهانی ضدخروپف وجود دارد.
دستگاههای پیشرفته فک پایین:
این دستگاهها با نگه داشتن فک پایین به سمت جلو عمل میکنند. بسیاری از آنها قابلتنظیم هستند تا بتوانید تناسب راحت و موثرتری پیدا کنید.
دستگاههای نگهدارنده زبان:
این دهانیها به نگه داشتن زبان در جای خود کمک میکنند تا به سمت گلوی شما نلغزند.
CPAP هنوز بهعنوان درمان استاندارد طلایی برای آپنه خواب در نظر گرفته میشود. با این حال، درحالیکه برخی از افراد میتوانند بهراحتی از دستگاه CPAP استفاده کنند، برخی دیگر دستگاه را آزاردهنده میدانند، بهخصوص اگر صدای دستگاه بلند باشد یا اگر ماسک ضعیف باشد. دستگاههای دهانی سفارشی اغلب جایگزین مناسبی برای بیماران OSA هستند که نمیتوانند CPAP را تحمل کنند. مشخص شده است که دستگاههای پیشرفته فک پایین در درمان خروپف و OSA خفیف تا متوسط موثر هستند. برای تهیه بهترین برنامه درمانی مهم است که با پزشک مشورت کنید.
جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!
تمرینات دهان
شل شدن ماهیچههای اطراف راه هوایی احتمال خروپف را برای فرد افزایش میدهد. ورزشهایی که برای تقویت دهان، زبان و گلو انجام میشوند، میتوانند با این کار مقابله کنند و توان عضلانی را برای کاهش خروپف ایجاد کنند.
تمرینات ضدخروپف دهان بیشترین تأثیر را در افراد مبتلا به خروپف خفیف نشان داده است و معمولاً باید روزانه در یک دوره دو یا سه ماهه انجام شوند.
دستگاههای فشار مثبت راه هوایی
دستگاه های فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) یکی از رایجترین درمانها برای آپنه خواب در بزرگسالان است. آنها هوای تحت فشار را از طریق یک شیلنگ و یک ماسک به داخل راه هوایی پمپ میکنند و از انسداد آن جلوگیری میکنند. دستگاههای فشار مثبت راه هوایی دوسطحی (BiPAP یا BPAP) مشابه هستند اما سطوح فشار متفاوتی برای دم و بازدم دارند. همچنین دستگاههای تنظیم خودکار فشار مثبت راه هوایی (APAP) به الگوهای تنفسی پاسخ میدهند و فشار را در صورت نیاز تغییر میدهند.
دستگاههای CPAP، BiPAP و APAP اغلب در درمان آپنه خواب و خروپف مرتبط با آن مؤثر هستند. برای تهیه این دستگاهها به نسخه نیاز دارید و باید متناسب با تنفس شما کالیبره شوند. به همین دلیل، مهم است که با یک تکنسین خواب برای شروع کار با دستگاه PAP کار کنید.
استفاده از ماسک PAP ممکن است در ابتدا ناراحتکننده باشد، اما اکثر مردم به آن عادت میکنند و متوجه میشوند که استفاده از این دستگاه بهطور قابلتوجهی خروپف را کاهش میدهد و خواب را بهبود میبخشد.
عمل جراحی
در بزرگسالان، جراحی بهندرت اولین درمان برای خروپف یا آپنه خواب است، اما اگر روشهای دیگر مؤثر نباشد، ممکن است یک گزینه باشد.
یکی از انواع جراحی، به نام uvulopalatopharyngoplasty، راه هوایی را با تنظیم یا برداشتن بافت مجاور باز میکند. جراحی همچنین میتواند پولیپ بینی، انحراف تیغه بینی یا سایر انسدادهای مجرای بینی را برطرف کند.
انواع دیگری از جراحیهای کمتهاجمی توسعه یافتهاند، اما تا به امروز شواهد محدودی از آزمایشات بالینی درمورد مزایا و معایب آنها وجود دارد.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!
منابع
Schwab, R. J. (2022, May). Snoring. Merck Manual Consumer Version., Retrieved February 8, 2023, from
https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/sleep-disorders/snoring
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. (2021, July 19). Snoring – adults. MedlinePlus., Retrieved February 8, 2023, from
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000720.htm
Strohl, K. P. (2022, October). Sleep apnea. Merck Manual Consumer Version., Retrieved February 8, 2023, from
https://www.merckmanuals.com/home/lung-and-airway-disorders/sleep-apnea/sleep-apnea
Kline, L. R. (2023, January 13). Clinical presentation and diagnosis of obstructive sleep apnea in adults. In N. Collop (Ed.). UpToDate., Retrieved February 8, 2023, from
Auckley, D. (2022, November 18). Obstructive sleep apnea and other sleep disorders in hospitalized adults. In R. Benca & N. Collop (Eds.). UpToDate., Retrieved February 8, 2023, from
https://www.uptodate.com/contents/sleep-disorders-in-hospitalized-adults-evaluation-and-management
Ramar, K., Dort, L. C., Katz, S. G., Lettieri, C. J., Harrod, C. G., Thomas, S. M., & Chervin, R. D. (2015). Clinical practice guideline for the treatment of obstructive sleep apnea and snoring with oral appliance therapy: An update for 2015. Journal of Clinical Sleep Medicine, 11(7), 773–827