بسیاری از افراد ترجیح میدهند روی زمین بخوابند. در برخی از فرهنگها، خوابیدن روی زمین به جای تخت، در واقع رایجتر است. برخی افراد به دلایل شخصیتر روی زمین میخوابند. خوابیدن روی زمین به فرد این امکان را میدهد که سبک زندگی مینیمالیستیتری داشته باشد که بسیاری آن را ترجیح میدهند. برخی از افراد ممکن است روی زمین بخوابند زیرا در حال حاضر فضا یا بودجه لازم برای یک تخت با اندازه کامل را ندارند.
صرفنظر از اینکه در ابتدا چه چیزی باعث علاقه شما به خوابیدن روی زمین شد، طبیعی است که فکر کنید آیا برای شما خوب است یا خیر. درحالیکه خوابیدن روی زمین فواید و معایب بالقوهای دارد، هنوز تحقیقات علمی بسیار کمی درمورد این موضوع وجود دارد. اگر به خوابیدن روی زمین فکر میکنید، ممکن است قبل از تصمیمگیری، درک مزایا و معایب آن مفید باشد.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
فواید خوابیدن روی زمین
مزایای بالقوه خوابیدن روی زمین عبارتاند از: دمای خواب خنکتر، تسکین کمردرد و وضعیت بهتر بدن.
ممکن است باعث تسکین کمردرد شود
بسیاری از مردم معتقدند تشک سفتتر برای کمردرد بهتر است، از جمله 75 درصد از جراحان ارتوپد. موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی نیز به کسانی که کمردرد دارند توصیه میکند روی یک سطح سفت بخوابند.
دلایل کمردرد متعدد و متنوع است. بستهبه اینکه چه چیزی باعث کمردرد شما میشود و موقعیت خواب ترجیحی شما چیست، ممکن است یک سطح خواب سفتتر بتواند کمی درد شما را تسکین دهد. بهعنوان مثال، تجربه کمردرد در دوران بارداری معمول است. اگرچه بیشتر زنان باردار احتمالاً تختخواب را ترجیح میدهند، اما برخی ممکن است خوابیدن روی سطح محکمی مانند زمین را راحتتر بدانند.
برخی از افراد روی تشکهایی میخوابند که نسبت به وزن بدن آنها خیلی نرم است. وقتی تشک خیلی نرم باشد، احتمال فرو رفتن عمیق در تشک بیشتر است. این میتواند منجر به وضعیت خواب نامناسب شود که باعث میشود ستون فقرات شما از تراز منحنی خارج شود. این ناهماهنگی میتواند فشار بر ستون فقرات شما را افزایش دهد و به کمردرد کمک کند.
در یک متاآنالیز از 24 مطالعه، محققان دریافتند که از بین همه انواع تشک، تشکهای که تقریباً سفت هستند بیشترین تسکین را از کمردرد همراه با بهبود تراز ستون فقرات و کیفیت خواب ارائه میدهند. بااینحال، تشکهای سفت متوسط هنوز بهطور قابل توجهی نرمتر از کف هستند.
ممکن است حالت بدنی شما را بهبود بخشد
وضعیت نامناسب بدنی میتواند یکی دیگر از عوامل ایجادکننده کمردرد باشد و منجر به مشکلات دیگری مانند کاهش انعطافپذیری، ناهماهنگی ستون فقرات و افزایش خطر آسیب شود. وضعیت بدنی خوب از انحنای طبیعی ستون فقرات شما پشتیبانی میکند. خوابیدن روی زمین میتواند صاف نگه داشتن ستون فقرات را درطول خواب آسانتر کند، زیرا لازم نیست نگران فرو رفتن بیش از حد در تشک باشید. با این حال، ممکن است لازم باشد از بالش برای کاهش فشار روی ستون فقرات خود استفاده کنید، مانند قرار دادن یک بالش نازک در زیر کمر خود.
ممکن است خنکتر باشد
با توجه به اینکه گرما افزایش مییابد، بنابراین خوابیدن روی زمین میتواند تجربه خواب خنکتری ایجاد کند. هنگامی که کف سرد است، گرمای بدن شما را بهسرعت کاهش میدهد. برای کسانی که هنگام خواب گرما را تجربه میکنند، این میتواند خواب راحتتر را بهخصوص در ماههای گرم تابستان ایجاد کند. بهطور کلی، افراد تمایل دارند در اتاق خوابهای خنکتر بهتر بخوابند.
معایب خوابیدن روی زمین
معایب بالقوه خوابیدن روی زمین ممکن است شامل افزایش کمردرد، آلرژی و ناراحتی باشد.
ممکن است کمردرد را افزایش دهد
درحالیکه برخی از افراد مبتلا به کمردرد خوابیدن روی زمین را مفید میدانند، برخی دیگر ممکن است متوجه شوند که این کار باعث افزایش کمردرد آنها میشود. بدون بالشتک مناسب اطراف نقاط تحت فشار مانند باسن و شانهها، خوابیدن روی زمین میتواند باعث احساس سفتی و ناراحتی شود. مطالعات بر روی بزرگسالان مبتلا به کمردرد نشان داده است که در میان انواع مختلف تشک، تشکهای سفت متوسط درطول یک دوره ۹۰ روزه – چه درطول روز و چه درحالیکه در رختخواب دراز کشیدهاند – تسکین بیشتری نسبت به تشکهای سفت داشته است.
ممکن است هوا خیلی سرد باشد تا راحت باشد
وقتی صحبت از خوابیدن روی زمین به میان میآید، آنچه ممکن است درطول تابستان مفید باشد – سطح خواب خنکتر – ممکن است درطول زمستان یک اشکال باشد. برخی افراد خوابیدن روی زمین را خیلی سرد میدانند.
ممکن است قرار گرفتن درمعرض آلرژن شما را افزایش دهد
اتاق خواب شما محل چندین آلرژن بالقوه است، از گرد و غبار گرفته تا کپک، که هرکدام میتوانند کیفیت خواب شما را مختل کنند. با خوابیدن روی زمین، ممکن است خود را در معرض آلرژنهای بیشتری قرار دهید و درنتیجه کیفیت خواب خود را کاهش دهید.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
آیا خوابیدن روی زمین بیخطر است؟
برخی از افراد باید از خوابیدن روی زمین خودداری کنند، از جمله افراد مسن و افرادی که دارای شرایط خاص سلامتی، مشکلات حرکتی یا آلرژی هستند. اگر جزو یکی از این گروههای خطر هستید، قبل از خوابیدن روی زمین با پزشک خود مشورت کنید.
با افزایش سن، راحتتر سرد میشویم و استخوانهایمان ضعیفتر میشوند. افراد مسن ممکن است آرتریت یا مشکلات حرکتی نیز داشته باشند که میتواند خطر سقوط آنها را افزایش دهد. خوابیدن روی زمین ممکن است احساس سرما را در آنها تشدید کند یا آنها را در معرض خطر بیشتر آسیب قرار دهد.
برخی از افراد دارای بیماریهایی هستند که آنها را نسبت به دمای سرد حساستر میکند، مانند کمخونی، کمکاری تیروئید یا دیابت. خوابیدن روی زمین ممکن است این حس را تشدید کند.
اگر با نشستن و ایستادن بهخصوص از روی زمین مشکل دارید، بهتر است روی یک تخت یا تخت طبی بخوابید. برای افرادی که مشکلات حرکتی دارند، راحتتر از تشکی که روی زمین قرار میگیرد، تختخواب بلندتری است که راحت وارد و از آن خارج شوند. بلند شدن از روی زمین به حالت ایستاده میتواند خطر کمردرد را افزایش دهد.
چگونه روی زمین بخوابیم
اگر تصمیم گرفتهاید روی زمین بخوابید، ممکن است بخواهید این نکات را برای راحتتر کردن خواب خود امتحان کنید.
از وضعیت بدن خود هنگام خواب حمایت کنید
موقعیت خواب ترجیحی شما ممکن است هنگام انتقال به زمین متفاوت باشد. ممکن است متوجه شوید که از یک موقعیت خواب کاملاً لذت می برید. هر موقعیتی را که انتخاب کنید، می توانید از بالش برای حمایت از انحنای طبیعی ستون فقرات خود استفاده کنید و راحت بخوابید. افرادی که به پشت میخوابند ممکن است یک بالش نازک زیر کمر و یک بالش دیگر در زیر زانو قرار دهند تا فشار در قسمت پایین کمر کاهش یابد. برای حمایت از تراز ستون فقرات، بالشهای سر باید فضای بین گردن و کف را پر کنند. یک بالش متوسط، اغلب برای افرادی که به پشت میخوابند بهترین کاربرد را دارد.
افرادی که به پهلو میخوابند ممکن است بالشی را بین زانوها قرار دهند تا تنش را از بین ببرد. یک بالش اضافی و نازک بین کمر و کف نیز میتواند راحت باشد. برای جلوگیری از درد، بالشهای سر باید دارای ارتفاع بالاتری باشند، به اندازهای که فضای بین لبه شانه و پشت گردن را پر کند.
افرادی که روی معده میخوابند در معرض بیشترین خطر کشیدگی گردن و کمر هستند. برای جلوگیری از این امر، سعی کنید بدون بالش سر (یا با بالش بسیار نازک) بخوابید. یک بالش کوچک در زیر باسن نیز میتواند ناراحتی را کاهش دهد.
کف را تمیز نگه دارید
تمیز نگه داشتن اتاق خواب و حفظ نظم آن، ورود به فضایی که برای خواب مناسب است را آسانتر میکند. اگر روی زمین میخوابید، اطراف محل خواب خود را از هر چیزی که میتوانید به آن آسیب بزنید یا روی آن غلت بزنید، بزدایید. بهطور مرتب زمین را جارو بکشید یا تمیز کنید تا زبالهها و آلرژنها را جمعآوری کنید. بهطور مکرر ملحفههای کف خود را نیز بشویید.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
تخت خود را بسازید
درست مانند یک تخت معمولی، شما گزینههای زیادی برای طراحی یک فضای خواب ایدهآل در کف دارید. برخی از افراد یک مسیر حداقلی را انتخاب میکنند و بهسادگی روی یک پتو یا تشک میخوابند. برخی دیگر بالشتکهای بیشتری را ترجیح میدهند. تشکهای تاشو یا رول آپ نیز وجود دارد که برای خوابیدن روی زمین طراحی شدهاند. درنهایت، میتوانید یک تشک سنتی را روی زمین قرار دهید و فقط از چارچوب تخت چشم پوشی کنید. صفحات و لایههایی را اضافه کنید تا راحت باشید.
تست آن را با چرت زدن
خوابیدن روی زمین میتواند کاملاً متفاوت از خوابیدن روی تخت باشد. عادت کردن به آن ممکن است مدتی طول بکشد، چندروز یا بیشتر. سعی کنید روی زمین در موقعیتهای مختلف بخوابید و ابتدا آن را با چرت زدن امتحان کنید. خوابیدن روی زمین برای برخی افراد حس خوبی دارد و برای برخی دیگر چندان عالی نیست. اگر احساس خوبی به شما نمیدهد، همیشه میتوانید برای خواب به یک تخت برگردید.
جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!
منابع
Chung, S., & An, H. (2014). Cultural issues of co-sleeping in Korea. Sleep Medicine Research, 5(2), 37-42
https://www.sleepmedres.org/journal/view.php?doi=10.17241/smr.2014.5.2.37
Kovacs, F. M., Abraira, V., Peña, A., Martín-Rodríguez, J. G., Sánchez-Vera, M., Ferrer, E., Ruano, D., Guillén, P., Gestoso, M., Muriel, A., Zamora, J., Gil del Real, M. T., & Mufraggi, N. (2003). Effect of firmness of mattress on chronic non-specific low-back pain: randomised, double-blind, controlled, multicentre trial. Lancet (London, England), 362(9396), 1599–1604
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14630439/
Jacobson, B. H., Boolani, A., & Smith, D. B. (2009). Changes in back pain, sleep quality, and perceived stress after introduction of new bedding systems. Journal of Chiropractic Medicine, 8(1), 1–8
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19646380/