برخی از مشکلات خواب معمولاً مورد توجه قرار نمیگیرند. اگر علائم اصلی در هنگام خواب توسط فرد قابلدرک نباشد، ممکن است از مشکل آگاه نباشد.
این مورد هم برای آپنه انسدادی خواب (OSA) و هم برای دندان قروچه مرتبط با خواب است. OSA اختلالی است که با کاهش اکسیژن با یا بدون بیدار شدن به دلیل افزایش تلاش تنفسی به دلیل انسداد راه هوایی فوقانی تا حدی مشخص میشود. شریک رختخواب فرد ممکن است خروپف بلند، نفس نفس زدن، خفگی، خروپف یا وقفه در تنفس هنگام خواب را گزارش کند. دندان قروچه مرتبط با خواب شامل فعالیت مکرر عضلات فک در طول خواب است که اغلب با دندان قروچه یا فشردن دندان مشخص میشود.
چندین نوع مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که درصد بالاتر از حد انتظار از افراد مبتلا به OSA و دندان قروچه مرتبط با خواب هستند. درحالیکه چندین توضیح بالقوه برای این اتفاق وجود دارد، تحقیقات بیشتر برای روشن شدن ماهیت رابطه بین این شرایط ضروری خواهد بود.
آیا ارتباطی بین آپنه خواب و دندان قروچه وجود دارد؟
با یک تعریف گسترده، تخمین زده شده است که OSA تقریباً 30-15 درصد از مردان و 10 تا 30 درصد از زنان را تحتتأثیر قرار میدهد. با استفاده از یک تعریف محدودتر، 9-2٪ از بزرگسالان و تا 5٪ از کودکان در هر سنی مبتلا هستند. بااینحال، اغلب اعتقاد بر این است که کمتر تشخیص داده شده است.
علاوهبر بررسی شیوع آنها بهطور مستقل، مطالعات نشان داده است که تعداد شگفتانگیزی از افراد هم OSA و هم دندان قروچه مرتبط با خواب دارند. درواقع، یکی از عوامل خطر اصلی دندان قروچه ناشی از خواب OSA است. بااینحال، تا به امروز، هنوز مشخص نیست که آیا علیت وجود دارد یا فقط همبستگی.
مطالعات اپیدمیولوژیک، که سوابق و مجموعه دادههای بیماران را بررسی میکند، مشخص کرد که بسیاری از افراد مبتلا به OSA نیز مستعد دندان قروچه هستند. اگرچه همه این مطالعات میزان مشابهی از بروز همزمان را پیدا نکردهاند، یک الگوی کلی ظاهر شد که ارتباط بین دندان قروچه و آپنه خواب را نشان میدهد.
همین ارتباط نیز در مطالعاتی که با استفاده از پلیسومنوگرافی انجام میشود، یافت شده است، که نوعی مطالعه عمیق خواب است که در یک کلینیک تخصصی انجام میشود. از آنجایی که پلیسومنوگرافی شامل مشاهده دقیق یک فرد در خواب میشود، اعتماد بیشتری نسبت به سایر مطالعاتی که بر روی بررسیهای آپنه خواب یا دندان قروچه خود گزارش شده است، ارائه میکند.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
توضیحات احتمالی برای رابطه بین آپنه خواب و دندان قروچه مرتبط با خواب
درحالیکه مطالعات تحقیقاتی ارتباط بین آپنه خواب و دندان قروچه مرتبط با خواب را نشان دادهاند، آنها بهوضوح ماهیت اساسی این ارتباط را توضیح نمیدهند.
دانشمندان علوم خواب چندین فرضیه در مورد چگونگی ارتباط این شرایط ارائه کردهاند. نکته مهم این است که تحقیقات تاکنون نتوانسته است هیچ یک از آنها را بهعنوان قطعی ثابت کند یا بهطور قطعی نشان دهد که ارتباط مستقیمی بین دندان قروچه و آپنه خواب وجود دارد.
چگونه دندان قروچه را متوقف کنیم؟
آپنه انسدادی خواب بهعنوان یک عامل خطر برای دندان قروچه مرتبط با خواب
برخی استدلال میکنند که وقتی راه هوایی در اثر OSA گرفته میشود، حرکت ماهیچههای دهان که در جویدن نقش دارند، ممکن است به باز شدن مجدد آن کمک کند و منجر به دندان قروچه شود. احتمال دیگر این است که فشردن و آسیاب کردن به روان شدن بافت پشت گلو که ممکن است در اثر تنفس سخت ناشی از آپنه خواب خشک شود، کمک کند.
در این دیدگاه، دندان قروچه مرتبط با خواب بهعنوان بخشی از پاسخ بدن برای محافظت از خود در برابر اثرات OSA در نظر گرفته میشود. حتی اگر ممکن است برای همه افراد مبتلا به OSA صدق نکند، این فرضیه ممکن است زیرمجموعهای از بیماران OSA را توصیف کند که دندان قروچه را پس از دورههای تنفسی مختل در طول خواب تجربه میکنند.
دندان قروچه خواب بهعنوان یک عامل خطر برای آپنه انسدادی خواب
دیدگاه کمتر رایج این است که دندان قروچه در خواب ممکن است یک عامل کمککننده در آپنه خواب باشد. مکانیسم اساسی که توسط آن ممکن است این اتفاق بیفتد با سیگنالهای سیستم عصبی است که بر ضربان قلب، عضلات اطراف فک و مجاری بینی تأثیر میگذارد. سیگنالهایی که شروع به دندان قروچه میکنند ممکن است احتقان و محدودیت راه هوایی را نیز افزایش دهند و باعث اختلال در تنفس شوند.
چالشی که برای این دیدگاه وجود دارد این است که مطالعات خواب روی افراد مبتلا به دندان قروچه مرتبط با خواب و OSA نشان داده است که دورههای دندان قروچه تنها در ۲۵ درصد مواقع قبل از دورههای تنفسی مرتبط با OSA هستند.
آپنه انسدادی خواب و دندان قروچه در خواب بهطور مستقل رخ میدهند
توضیح بالقوه دیگر این است که OSA و دندان قروچه مرتبط با خواب همبستگی دارند، اما هیچ ارتباط علّی بین یکی به دیگری وجود ندارد. در عوض، این دو حالت مستقل از یکدیگر پدید میآیند، اگرچه هر دو میتوانند به علت جداگانه دیگری مرتبط باشند.
یک استدلال به نفع این فرضیه این است که الگوی ثابت OSA و دندان قروچه در مطالعات تا به امروز یافت نشده است. درحالیکه معمولاً دندان قروچه اندکی پس از اختلال در تنفس اتفاق میافتد، ممکن است قبل و در سایر نقاط خواب نیز اتفاق بیفتد.
با توجه به این تناقض، یک مکانیسم جداگانه ممکن است بر ایجاد OSA و دندان قروچه مرتبط با خواب تأثیر بگذارد و احتمال بروز همزمان آنها را افزایش دهد. تحقیقات اولیه ناهنجاریهایی را در مسیرهای دوپامین و سروتونین، مواد شیمیایی سیستم عصبی که به عنوان انتقالدهندههای عصبی شناخته میشوند، بهعنوان یکی از مکانیسمهای احتمالی شناسایی کردهاند.
آپنه انسدادی خواب و دندان قروچه در خواب یک رابطه چندوجهی دارند
براساس برخی نظرات متخصصان، بین آپنه خواب و دندان قروچه رابطه چندوجهی و پیچیدهای وجود دارد که میتواند در افراد مختلف به شکلهای متفاوتی بروز کند.
OSA یک اختلال پیچیده است که سیستم عصبی، قلبی عروقی و تنفسی را درگیر میکند. بهطور مشابه، عوامل مختلفی میتواند در ایجاد دندان قروچه در خواب نقش داشته باشد، از جمله عوامل ژنتیکی و محیطی و همچنین وزن، آناتومی و وضعیت خواب فرد. پیچیدگی هر یک از این شرایط میتواند یافتههای ناسازگار و غیرقطعی در مطالعات تحقیقاتی انجامشده تا کنون را توضیح دهد.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
اهمیت رابطه بین آپنه خواب و دندان قروچه در خواب چیست؟
تا زمانی که تحقیقات آینده ماهیت دقیق رابطه بین این شرایط را آشکار نکند، افرادی که OSA یا دندان قروچه مرتبط با خواب دارند باید آگاه باشند که ممکن است با هم اتفاق بیفتند. این میتواند به آنها کمک کند که مراقب علائم باشند و موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند که میتواند تعیین کند که آیا آزمایش یا درمان بیشتر مفید است یا خیر.
هنگامیکه هر دو شرایط وجود دارند، شناسایی آنها ممکن است در بهینهسازی درمان نقش داشته باشد. بهعنوان مثال، یک مطالعه موردی نشان داد که درمان با دستگاه فشار مثبت راه هوایی (PAP) هر دو بیماری را با موفقیت درمان کرد. علاوهبر این، برخی از دهانیها، مانند دستگاههای پیشرفته فک پایین (MAD) که زبان و فک پایین را به جلو نگه میدارند، ممکن است به درمان OSA و همچنین کاهش دندان قروچه کمک کنند.
جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!
منابع
Young, T., Palta, M., Dempsey, J., Peppard, P. E., Nieto, F. J., & Hla, K. M. (2009). Burden of sleep apnea: rationale, design, and major findings of the Wisconsin Sleep Cohort study. WMJ : official publication of the State Medical Society of Wisconsin, 108(5), 246–249
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2858234/
Peppard PE, Yound T, Barnet JH, et al. Increased prevalence of sleep-disordered breathing in adults. Am J Epidemiol 2013; 177:1006
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23589584/
Strohl, K. P. (2020, September). Obstructive sleep apnea in children. Merck Manual Professional Version., Retrieved July 21, 2020, from
Rosen CL, Storfer-Isser A, Taylor HG, et al. Increased behavioral morbidity in school-aged children with sleep-disordered breathing. Pediatrics 2004; 114:1640
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15574628/
Rundo J. V. (2019). Obstructive sleep apnea basics. Cleveland Clinic journal of medicine, 86(9 Suppl 1), 2–9
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31509498/
Hosoya, H., Kitaura, H., Hashimoto, T., Ito, M., Kinbara, M., Deguchi, T., Irokawa, T., Ohisa, N., Ogawa, H., & Takano-Yamamoto, T. (2014). Relationship between sleep bruxism and sleep respiratory events in patients with obstructive sleep apnea syndrome. Sleep & breathing = Schlaf & Atmung, 18(4), 837–844
http://link.springer.com/10.1007/s11325-014-0953-5
Martynowicz, H., Gac, P., Brzecka, A., Poreba, R., Wojakowska, A., Mazur, G., Smardz, J., & Wieckiewicz, M. (2019). The Relationship between Sleep Bruxism and Obstructive Sleep Apnea Based on Polysomnographic Findings. Journal of clinical medicine, 8(10), 1653