پرخوابی چیست؟ + راهکارهایی برای جلوگیری

پرخوابی

زیاد خوابیدن یا بیش از نه ساعت خوابیدن در شبانه‌روز به دلایل زیادی اتفاق می‌افتد. شاید به این دلیل که درحال مبارزه با یک بیماری هستید، بیش‌ از حد می‌خوابید یا بعد از چند شب کم‌خوابی به مشکل خود ادامه می‌دهید. بااین‌حال، پرخوابی مداوم ممکن است نشانه‌ اختلال خواب، اختلال سلامت روان یا سایر مشکلات سلامتی باشد. ما چگونگی تعریف پرخوابی، مسائل مختلفی که باعث پرخوابی می‌شود و اگر تمایل به پرخوابی دارید، انجام دهید را توضیح می‌دهیم.

 

پرخوابی چیست؟

پرخوابی یا خواب طولانی به خواب بیش از 9 ساعت در یک دوره 24 ساعته گفته می‌شود. وضعیتی را توصیف می‌کند که در آن شما هم بیش‌ از حد می‌خوابید و هم خواب‌آلودگی بیش‌ از‌ حد در طول روز را تجربه می‌کنید. حمله خواب (نارکولپسی) و سایر اختلالات خواب معمولاً باعث پرخوابی می‌شوند. پزشکان همچنین ممکن است پرخوابی مداوم را که باعث ناراحتی شما در زندگی روزمره می‌شود، خواب بیش‌از‌حد (EQS) بنامند. زمانی که علت خواب‌آلودگی شما پیدا نشود، این اختلال پرخوابی ایدیوپاتیک نامیده می‌شود.

به‌طور متوسط، بیشتر بزرگ‌سالان به حداقل هفت ساعت خواب در شب نیاز دارند. خواب خوب شبانه به سلامت کلی و هوشیاری ذهنی کمک می‌کند. بدون خواب کافی، ممکن است احساس تنبلی کنید و نتوانید تمرکز کنید. از سوی دیگر، خواب زیاد نیز می‌تواند بر سلامت شما تأثیر بگذارد.

 

میزان دقیق خوابی که هر شب نیاز دارید به عادات و فعالیت‌های روزانه، سلامتی و الگوهای خواب شما بستگی دارد. افراد مسن ممکن است تنها به شش ساعت خواب نیاز داشته باشند درحالی‌که افراد دیگر، مانند ورزش‌کاران، ممکن است به یک ساعت خواب اضافی نیاز داشته باشند. گاهی‌اوقات ممکن است به خواب بیش‌ از حد معمول نیاز داشته باشید، مثلاً پس از فعالیت شدید یا مسافرت. اگر یک ساعت دیگر از خواب به شما کمک می‌کند تا بهترین احساس را داشته باشید، آن مقدار خواب برای بدن شما مناسب است. اگر خوابیدن طولانی‌تر همچنان در طول روز شما را خسته می‌کند یا حتی سرتان را تکان می‌دهد، ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل اساسی سلامتی باشد. پس می‌توانید با مراحعه به لینک زیر سلامت خوابتان را در کمتر از 30 ثانیه بسنجید.

پیشنهاد مطالعه:
خوابیدن با سرفه یا سرماخوردگی چگونه است؟

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

علائم پرخوابی

علاوه‌بر خواب بیش از 9 ساعت در شب، علائم دیگر پرخوابی عبارت‌اند از:

  • چرت زدن زیاد در طول روز
  • خواب‌آلودگی مفرط در طول روز
  • سردرد

 

چه چیزی باعث پرخوابی می‌شود؟

پرخوابی زمانی رخ می‌دهد که بخواهید کمبود خواب” خود را جبران کنید. به‌عنوان مثال، ممکن است مجبور شوید چندین شب متوالی تا دیر وقت بیدار بمانید تا یک پروژه بزرگ را به پایان برسانید و در نتیجه دچار کمبود خواب شوید. سپس، در آخر هفته ممکن است بدهی خواب خود را با خوابیدن بیشتر از حد معمول جبران کنید.

 

نتیجه به تعویق انداختن خواب چیست؟

 

برخی از شرایط سلامتی نیز می‌تواند منجر به پرخوابی و خواب‌آلودگی بیش‌ازحد در طول روز شود:

  1. اختلالات خواب، از جمله آپنه خواب، بی‌خوابی و نارکولپسی
  2. افسردگی و اضطراب
  3. چاقی و بیماری‌های قلبی عروقی
  4. دیابت
  5. درد مزمن
  6. کم‌کاری تیروئید

 

آپنه خواب

آپنه خواب باعث می‌شود که در طول خواب به‌طور موقت تنفس شما متوقف شود. در نتیجه در طول شب خروپف می‌کنید و احساس خفگی می‌کنید و در روز احساس خواب‌آلودگی می‌کنید. برای جبران کم‌خوابی، ممکن است در طول روز چرت بزنید و سعی کنید شب‌ها طولانی‌تر بخوابید که منجر به پرخوابی می‌شود.

علائم آپنه خواب اغلب با درمان مناسب برطرف می‌شود. پس از یک تست خواب که تأیید می‌کند آپنه خواب دارید، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است نسخه‌ای برای دستگاه CPAP بنویسد. این دستگاه به پشتیبانی از تنفس شما در هنگام خواب کمک می‌کند.

 

 

نارکولپسی

سه نوع نارکولپسی وجود دارد، اما تقریباً در همه موارد شما دچار خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز و میل شدید به خواب می‌شوید که به آن حملات خواب می‌گویند. در نارکولپسی ثانویه که در اثر آسیب به هیپوتالاموس ایجاد می‌شود، ممکن است هر شب بیش از 10 ساعت بخوابید. درحالی‌که نارکولپسی یک اختلال مادام‌العمر است، می‌توان آن را با درمان‌هایی از طریق دارو و تغییر سبک زندگی کنترل کرد.

پیشنهاد مطالعه:
محرومیت از خواب چیست و چه اثراتی دارد؟

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

پرخوابی ایدیوپاتیک

اگر متخصصان مراقبت‌های بهداشتی نتوانند علت اصلی پرخوابی شما را شناسایی کنند، ممکن است شما را مبتلا به پرخوابی ایدیوپاتیک تشخیص دهند. این اختلال خواب با مشکل در بیدار شدن، خواب‌آلودگی بیش از حد و ناتوانی در احساس استراحت پس از خواب شبانه یا چرت زدن در طول روز مشخص می‌شود. با این اختلال ممکن است 14 تا 18 ساعت در روز بخوابید. برای درمان، پزشکان اغلب داروهایی مشابه داروهای تجویزشده برای نارکولپسی تجویز می‌کنند. بااین‌حال، این داروها ممکن است پرخوابی ایدیوپاتیک را به اندازه درمان نارکولپسی درمان نکنند. علاوه‌بر این، اگر پرخوابی ایدیوپاتیک دارید، ممکن است نیاز به تغییراتی در سبک زندگی خود داشته باشید، مانند محدود کردن الکل و اجتناب از فعالیت‌های آخر شب.

 

افسردگی و اضطراب

افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب اغلب با اختلالات خواب یا سایر اختلالات سلامت دست‌وپنجه نرم می‌کنند. هم پرخوابی و هم مشکل در خوابیدن از عوارض افسردگی هستند و نوجوانان و افراد مسن مبتلا به افسردگی به احتمال زیاد دچار خواب‌آلودگی مفرط می‌شوند. چندین مطالعه نشان داده است که میزان افسردگی در افرادی که طولانی می‌خوابند بیشتر است. مطالعات دیگر نشان می‌دهد که افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی نیز احتمال بیشتری دارد که خواب طولانی را تجربه کنند که باعث ناراحتی آن‌ها می‌شود.

درمان‌های زیادی هم برای افسردگی و هم برای اضطراب وجود دارد. علاوه‌بر درمان شناختی رفتاری، تعدادی از داروهای تجویزی می‌توانند علائم شما را بهبود بخشند. برای تعیین اینکه کدام روش‌های درمانی برای شما مناسب است، می‌توانید از ما مشاوره رایگان بگیرید و با متخصصان ما به‌صورت آنلاین یا حضوری مشورت کنید.

 

تاثیرات پرخوابی

پرخوابی بر سلامت کلی شما تأثیر می‌گذارد و می‌تواند اثرات منفی داشته باشد، درست مانند کمبود خواب. تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که خواب طولانی‌تر:

 

  • التهاب را در بدن تشدید می‌کند.
  • عملکرد سیستم ایمنی بدن شما را کاهش می‌دهد.
  • می‌تواند منجر به بیماری‌های مزمن شود.


خواب کوتاه و طولانی‌مدت با تعدادی از نگرانی‌های سلامتی و بیماری های مزمن مرتبط است:

  1. چاقی
  2. پریشانی روانی مکرر
  3. بیماری عروق کرونر قلب
  4. دیابت
  5. سکته
پیشنهاد مطالعه:
آیا خوابیدن با دهان باز بد است؟

 

نکاتی برای جلوگیری از پرخوابی

اگر نگران پرخوابی هستید، می‌توانید با پزشکان ما در مورد خواب و عادات سلامتی خود صحبت کنید. ممکن است بخواهید برای ثبت زمان خواب و بیداری شبانه خود و همچنین چرت‌هایی که در طول روز انجام می‌دهید، یک دفترچه یادداشت برای خواب خود داشته باشید. پزشک می‌تواند از این اطلاعات برای کمک به شناسایی علت پرخوابی و پیشنهاد یک برنامه درمانی استفاده کند.

 

صرف‌نظر از علت پرخوابی، می‌توانید نکات خواب سالم را برای بهبود عادات خواب خود به کار ببرید:

یک برنامه خواب منظم تنظیم کنید:

هر روز در ساعت مشخصی به تخت بروید و از خواب بیدار شوید. این به شما کمک می‌کند از کم‌خوابی جلوگیری کنید.

یک روال قبل از خواب ایجاد کنید:

روال شما باید به شما کمک کند تا آرامش داشته باشید و برای خواب آماده شوید. از نور وسایل الکترونیکی در ساعات قبل از خواب اجتناب کنید، زیرا این نور می‌تواند شروع خواب را به تاخیر بیندازد.

 

تاثیر وسایل الکترونیکی بر خواب!

 

محیط خواب خود را در نظر بگیرید:

اتاق خواب شما باید دمایی خنک و عاری از نور و سر و صدای اضافی باشد.

فعال بمانید:

ورزش روزانه و قرار گرفتن در معرض نور خورشید به شما کمک می‌کند تا شب خوب بخوابید. از ورزش بیش از حد نزدیک به زمان خواب خودداری کنید.

چرت زدن زودهنگام:

چرت زدن بعدازظهر می‌تواند به موقع خوابیدن را برای شما دشوار کند.

 

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

 

منابع

Kim, Y., Wilkens, L. R., Schembre, S. M., Henderson, B. E., Kolonel, L. N., & Goodman, M. T. (2013). Insufficient and excessive amounts of sleep increase the risk of premature death from cardiovascular and other diseases: The multiethnic cohort study. Preventive Medicine, 57(4), 377–385

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23811525/

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. (2020, January 29). Sleep disorders. MedlinePlus., Retrieved May 9, 2021, from

https://medlineplus.gov/ency/article/000800.htm

Ohayon, M. M., Reynolds, C. F., & Dauvilliers, Y. (2013). Excessive sleep duration and quality of life. Annals of Neurology, 73(6), 785–794

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23846792/

MedlinePlus: National Library of Medicine (US). (2014, April 14). Healthy Sleep., Retrieved May 9, 2021, from

https://medlineplus.gov/healthysleep.html

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
Shop
Wishlist
0 items Cart
My account