سندروم انفجار سر (EHS) یک اختلال خواب پاراسومنیا است که با دورههایی تعریف میشود که معمولاً در طول دوره انتقال بین خواب و بیداری رخ میدهند. این دورهها صداها یا احساسات تخیلی را نشان میدهند که درک انفجاری بلند و احتمالاً فلش نور را در سر فرد خوابآور ایجاد میکنند. اپیزودها کوتاه هستند و معمولاً کمتر از یک ثانیه طول میکشند.
اگرچه این اختلال با درد فیزیکی همراه نیست، اما افراد ممکن است پس از فروکش کردن این دوره احساس ترس یا اضطراب کنند. کسانی که بیش از یک دوره را در طول یک شب تجربه میکنند، ممکن است برانگیختگی قوی را نیز تجربه کنند که میتواند منجر به از دست دادن خواب شود.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
علائم سندروم انفجار سر
طبق طبقهبندی بینالمللی اختلالات خواب، بیماران برای دریافت تشخیص EHS باید تمام معیارهای زیر را داشته باشند:
1. شکایت از صداها یا احساسات بلند که اثرات انفجار در سر را در طول دورههای انتقال بین خواب و بیداری تقلید میکند.
2. احساس برانگیختگی شدید، و احتمالاً ترس، به دنبال این دورهها.
3. درد فیزیکی قابلتوجهی در طول یا بعد از دورهها وجود ندارد.
اگرچه بخشی از معیارهای تشخیصی نیست، برخی از افراد در طول دورههای EHS خود، فلاشهای نور را درک میکنند. تکانهای میوکلونیک – انقباضات غیرارادی که بر گروههای ماهیچهای تأثیر میگذارد – نیز ممکن است رخ دهد.
چه چیزی باعث ایجاد سندروم انفجار سر میشود؟
اگرچه EHS از دهه 1870 ثبت شده است، این اختلال بهطور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است و میزان شیوع آن مشخص نیست. تحقیقات نشان میدهد که EHS در زنان بیشتر از مردان رخ میدهد. میانگین سنی برای همه موارد گزارش شده 58 سال است، اما مواردی با بیمارانی از کمتر از 10 سال تا بالای 80 سال گزارش شده است. برخی از موارد EHS شامل دو یا چند عضو از یک خانواده است، اما ارتباط ژنتیکی بهطور رسمی ثابت نشده است. فراوانی دورهها بستهبه بیمار متفاوت است. برخی در طول یک شب چندین قسمت را تجربه میکنند. بیماران همچنین چندین شب متوالی پس از هفتهها یا ماهها عدم فعالیت کامل، دورههای مکرر را گزارش کردهاند.
در بیشتر موارد، بیماران هیچ عاملی را که منجر به بروز EHS میشود، متوجه نمیشوند. گفته میشود، برخی ادعا میکنند که در هنگام استرس یا خستگی تعداد بیشتری از قسمتها را تجربه میکنند. احساس ترس بلافاصله پس از دورههای EHS و همچنین علائم فیزیولوژیکی ترس مانند تعریق، تپش قلب و مشکل در تنفس رایج است.
یک مطالعه در سال 2020 از 3286 فرد مبتلا به EHS – تا به امروز، بزرگترین نمونه مورد مطالعه برای این اختلال – نشان داد که تقریباً 44٪ از بیماران پس از بیدار شدن از خواب “ترس قابلتوجهی” را تجربه میکنند. حملات مکرر همچنین میتواند منجر به ناراحتی بالینی شود، بهویژه اگر بیمار نگرانی در مورد یک بیماری زمینهای جدیتری داشته باشد.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
آیا سندروم انفجار سر خطرناک است؟
EHS یک وضعیت بیضرر در نظر گرفته میشود که خطری برای سلامتی فرد ندارد. درواقع، مدیریت اولیه اختلال شامل آموزش و اطمینان در مورد ماهیت خوشخیم آن است. حتی برخی افراد پس از شنیدن این اطلاعات، دورههای EHS کمتری را تجربه میکنند. اکثر افرادی که با EHS تشخیص داده میشوند، پیشآگهی خوبی خواهند داشت. این اختلال با هیچ شرایط اضافی که در نتیجه رخ میدهد همراه نیست. با درمان و زمان مناسب، دورههای EHS ممکن است بهطور کامل ناپدید شوند.
تشخیص و درمان
هیچ آزمایش عینی برای تشخیص EHS وجود ندارد. بااینحال، معیارهای تشخیصی میتوانند به پزشکان کمک کنند EHS را از شرایطی که علائم مشابه ایجاد میکنند تشخیص دهند. بهعنوان مثال، سندرومهای شروع ناگهانی سردرد، مانند سردردهای ناخوشایند ایدیوپاتیک و سردردهای شدید، همچنین باعث ایجاد دورههایی میشوند که بدون هشدار قبلی رخ میدهند. درد اغلب با این دورهها همراه است و معمولاً در ساعات بیداری رخ میدهد. سایر شرایط بیماران EHS ممکن است شامل صرع شبانه، سردردهای هیپنیک و اختلال استرس پس از سانحه باشد.
از آنجایی که به نظر نمیرسد EHS بر مدت زمان خواب یا ساختار آن تأثیر بگذارد، برخی از بیماران تحت آزمایشهای پلیسومنوگرافی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی برای بررسی شرایط زمینهای قرار میگیرند. پزشکان اغلب از بیماران در مورد سایر اختلالات خواب و شرایط پزشکی یا روانپزشکی میپرسند. مطالعات نشان میدهد که ارتباط قوی بین EHS و بیخوابی و همچنین فلج خواب وجود دارد، اما تحقیقات بیشتری لازم است. EHS بهطور معمول بدون دارو درمان میشود. درحالیکه هیچ سابقه تحقیقاتی یا کارآزمایی بالینی برای بررسی گزینههای درمانی دارویی برای این اختلال وجود ندارد، برخی از داروها بر اساس گزارشها در کاهش علائم موثر بودهاند.
در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!
جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!
منابع
American Academy of Sleep Medicine. (2014). The International Classification of Sleep Disorders – Third Edition (ICSD-3). Darien, IL
Khan, I., & Slowik, J. M. (2021). Exploding Head Syndrome [E-book]. StatPearls., Retrieved April 13, 2021, from
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560817/
National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2023, January 20). Myoclonus., Retrieved April 14, 2023, from
https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/myoclonus
Sharpless, B. A., Denis, D., Perach, R., French, C. C., & Gregory, A. M. (2020). Exploding head syndrome: Clinical features, theories about etiology, and prevention strategies in a large international sample. Sleep Medicine, 75, 251–255