راه رفتن در خواب: سومنامبولیسم چیست؟

راه رفتن در خواب

راه رفتن در خواب که به‌طور رسمی به‌عنوان سومنامبولیسم شناخته می‌شود، یک اختلال رفتاری است که در طول خواب عمیق منشأ می‌گیرد و منجر به راه رفتن یا انجام سایر رفتارهای پیچیده درحالی‌که عمدتاً فرد در خواب است، می‌شود. در کودکان شایع‌تر از بزرگ‌سالان است و اگر فردی سابقه خانوادگی این بیماری را داشته باشد، کم‌خواب باشد یا مستعد بیداری‌های مکرر در شب باشد، احتمال بروز آن بیشتر است.

حوادث در طول این دوره‌ها می‌تواند باعث آسیب شود و راه رفتن در خواب با خواب با کیفیت بدتر و خواب‌آلودگی در طول روز همراه است. درمان فعال ممکن است برای بسیاری از افراد ضروری نباشد، اما زمانی که اتفاقات مکرر یا شدیدتر باشند، چندین گزینه درمانی ممکن است سودمند باشند.

 

آیا راه رفتن در خواب یک اختلال خواب است؟

 

راه رفتن در خواب نوعی اختلال خواب است که به پاراسومنیا معروف است. پاراسومنیا یک رفتار غیرطبیعی در هنگام خواب است. در واقع، پاراسومنیا مرزی بین خواب و بیداری دارد، به همین دلیل است که اعمالی که در طول دوره‌های پاراسومنیا رخ می‌دهند، غیرطبیعی هستند.

پاراسومنیا را می‌توان براساس بخشی از چرخه خواب که در طی آن رخ می‌دهد طبقه‌بندی کرد. راه رفتن در خواب در طول خواب غیرREM اتفاق می‌افتد، معمولاً در مرحله سوم چرخه خواب، که به‌عنوان خواب عمیق نیز شناخته می‌شود. همراه با پاراسومنیاهای دیگر مانند صحبت کردن در خواب، برانگیختگی‌های گیج‌کننده و وحشت در خواب، راه رفتن در خواب به‌عنوان یک اختلال برانگیختگی NREM طبقه‌بندی می‌شود.

 

 

علائم راه رفتن در خواب چیست؟

مهم است که بدانیم، علی‌رغم نام، این عارضه به پیاده‌روی محدود نمی‌شود. اپیزودهای راه رفتن در خواب می‌تواند شامل اقدامات مختلف ساده یا پیچیده باشد و می‌تواند بین چند ثانیه تا نیم ساعت طول بکشد، زمانی که فرد گیج از خواب بیدار می‌شود یا به‌تنهایی به رخت‌خواب باز می‌گردد. در موارد کمتر، رفتارها می‌تواند خشن یا پیچیده‌تر باشد، از جمله تلاش برای رانندگی. اتفاقات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • پیاده روی یا دویدن
  • چشمانی باز و شیشه‌ای با ظاهری خالی در چهره‌شان
  • گفتار با حداقل پاسخ‌دهی یا گفتار نامنسجم
  • کارهای معمولی، مانند لباس پوشیدن یا اسباب‌کشی
  • درگیر شدن در رفتار جنسی (سکسومنیا)
  • ادرار کردن در مکان‌های نامناسب

یکی از علائم کلیدی راه رفتن در خواب و سایر پاراسومنیاهای NREM این است که فرد عملاً هیچ وقت زمانی که از خواب بیدار می‌شود اتفاقات را به خاطر نمی‌آورد. به همین دلیل، آن‌ها اغلب در مورد راه رفتن در خواب از یکی از اعضای خانواده یا هم‌خانه خود این موضوع را متوجه می‌شوند. یکی دیگر از عناصر رایج پاراسومنیا غیرREM این است که معمولاً در نیمه اول شب رخ می دهد، زمانی که فرد تمایل دارد درصد بیشتری از زمان خود را در مراحل خواب عمیق غیرREM بگذراند.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

پیشنهاد مطالعه:
بررسی علل و راهکارهای درمانی خشکی دهان در خواب

راه رفتن در خواب چقدر رایج است؟

راه رفتن در خواب در میان کودکان بیشتر از بزرگ‌سالان رخ می‌دهد. یک مطالعه طولانی‌مدت نشان داد که 29 درصد از کودکان حدوداً 2 تا 13 ساله راه رفتن در خواب را با بیشترین میزان بروز بین سنین 10 تا 13 سال تجربه کردند. در بزرگ‌‌سالان، شیوع آن تا 4 درصد تخمین زده می‌شود. این واقعیت که افرادی که راه رفتن در خواب را انجام می‌دهند، اتفاقات را به خاطر نمی‌آورند، تعیین دقیق زمان وقوع آن را دشوار می‌کند. علاوه‌بر این، مطالعات گاهی‌اوقات راه رفتن در خواب را به روش‌های مختلفی تعریف می‌کنند.

در تلاش برای توضیح این مشکلات روش شناختی، یک متاآنالیز 51 مطالعه مجزا در مورد راه رفتن در خواب را در نظر گرفت و به این نتیجه رسید که 5٪ از کودکان و 1.5٪ از بزرگ‌سالان یک دوره را در 12 ماه گذشته تجربه کردند.

 

راه‌حل‌های بی‌خوابی چیست؟

 

خطرات راه رفتن در خواب چیست؟

راه رفتن در خواب می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی داشته باشد. اگر فردی هنگام راه رفتن یا دویدن زمین بخورد یا با چیزی برخورد کند، ممکن است آسیب ببیند. استفاده نادرست از اجسام نوک تیز یا تلاش برای رانندگی با ماشین در طول راه رفتن در خواب می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد. رفتار خشونت‌آمیز می‌تواند به خود فرد یا دیگران آسیب برساند.

اقدامات در طول دوره راه رفتن در خواب ممکن است باعث خجالت شود. برای مثال، یک فرد ممکن است از رفتارهای صریح جنسی، طغیان‌های پرخاشگرانه یا ادرار کردن در مکان نامناسب احساس شرم کند. مطالعات نشان داده است افرادی که در خواب راه می‌روند، دارای سطوح بالاتری از خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز و علائم بی‌خوابی هستند. مشخص نیست که آیا این مشکلات به‌دلیل اختلالات واقعی راه رفتن در خواب به وجود می‌آیند یا اینکه یک عامل زمینه‌ای بر خواب آن‌ها تأثیر می‌گذارد که آن‌ها را در معرض خطر راه رفتن در خواب و خواب‌آلودگی در طول روز قرار می‌دهد. علاوه‌بر این، راه رفتن در خواب می‌تواند عواقبی برای شریک تخت‌خواب، هم‌اتاقی‌ها و/یا هم‌خانه‌ها داشته باشد.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

دلایل راه رفتن در خواب چیست؟

متخصصان خواب بر این باورند که راه رفتن در خواب معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که فرد در مرحله‌ای از خواب عمیق است و تا حدی از خواب بیدار می‌شود، به‌گونه‌ای که فعالیت بدنی را آغاز کند درحالی‌که عمدتاً خواب است. عوامل مختلفی بر میزان احتمال وقوع این نوع بیداری جزئی تأثیر می‌گذارد:

ژنتیک و سابقه خانوادگی:

مطالعات الگوی واضحی را نشان می‌دهد که در آن افراد خاصی از نظر ژنتیکی مستعد راه رفتن در خواب و سایر پاراسومنیاهای غیرREM هستند. حدود 22 درصد از کودکانی که والدین آن‌ها سابقه راه رفتن در خواب ندارند، این وضعیت را تجربه خواهند کرد. در مقابل، 47 درصد از کودکان راه رفتن در خواب را اگر یکی از والدین سابقه آن را داشته باشد، و 61 درصد از کودکان در صورتی که هر دو والد آن را داشته باشند، راه رفتن در خواب را انجام می‌دهند.

محرومیت از خواب:

کمبود خواب با افزایش خطر راه رفتن در خواب مرتبط است، که ممکن است به دلیل صرف زمان بیشتر در خواب عمیق پس از یک دوره محرومیت از خواب باشد.

برخی داروها:

داروهایی که دارای اثر آرام‌بخش هستند ممکن است افراد را به سمت نوعی خواب سوق دهند که شانس آن‌ها را برای داشتن یک دوره راه رفتن در خواب افزایش می‌دهد.

الکل:

نوشیدن الکل در عصر می‌تواند بی‌ثباتی در مراحل خواب فرد ایجاد کند و ممکن است خطر راه رفتن در خواب را افزایش دهد.

آسیب مغزی:

شرایطی که بر مغز تأثیر می‌گذارد، از جمله تورم مغز (آنسفالیت)، ممکن است محرک راه رفتن در خواب باشد.

تب:

در کودکان مشخص شده است که تب باعث افزایش احتمال راه رفتن در خواب می‌شود و ممکن است با افزایش تعداد برانگیختگی‌های ناشی از بیماری در طول شب مرتبط باشد.

پیشنهاد مطالعه:
رابطه بین مشکلات خواب و افسردگی چیست؟

آپنه انسدادی خواب (OSA):

OSA یک اختلال خواب است که در آن راه هوایی مسدود می‌شود و باعث تنگی نفس در هنگام خواب می‌شود. این مکث‌ها، که می‌تواند ده‌ها بار در شب رخ دهد، باعث ایجاد وقفه در خواب می‌شود که ممکن است باعث راه رفتن در خواب شود.

سندروم پای بی‌قرار (RLS):

RLS نوعی اختلال خواب است که باعث می‌شود در هنگام دراز کشیدن، میل شدیدی برای حرکت دادن اندام‌ها، به‌ویژه پاها ایجاد شود. این اتفاق باعث برانگیختگی‌های شبانه می‌شود که از طریق آن فرد ممکن است وارد مرحله راه رفتن در خواب شود.

استرس:

انواع مختلفی از استرس می‌تواند بر خواب تأثیر بگذارد، از جمله باعث ایجاد خواب چندپاره یا مختل‌شده که می‌تواند تمایل به راه رفتن در خواب را افزایش دهد. استرس می‌تواند فیزیکی باشد، مانند درد، یا احساسی. برخی از انواع استرس ممکن است با ناراحتی یا تغییر مرتبط باشد مانند رفتن به مسافرت و خوابیدن در مکان ناآشنا.

کودکانی که راه رفتن در خواب دارند ممکن است متوجه شوند که با بزرگ‌تر شدن این دوره‌ها از بین می‌روند، یا ممکن است در بزرگ‌سالی به راه رفتن در خواب ادامه دهند. حتی اگر برای بیشتر افراد راه رفتن در خواب از دوران کودکی شروع می‌شود، این وضعیت می‌تواند در بزرگ‌سالی نیز شروع شود.

 

چگونه خروپف را درمان کنیم؟

 

راه رفتن در خواب چگونه درمان می‌شود؟

درمان راه رفتن در خواب بستگی‌به سن بیمار، دفعات وقوع آن و میزان خطرناک یا مخرب بودن دوره دارد. برای کودکان و بزرگ‌سالان، بهتر است نگرانی‌های خود را در مورد راه رفتن در خواب با دکتری مطرح کنند که می‌تواند برای یافتن محتمل‌ترین علت و ایجاد یک برنامه درمانی مناسب تلاش کنند. در بسیاری از موارد، راه رفتن در خواب نیازی به درمان فعال ندارد، زیرا موارد نادر هستند و خطر کمی برای فرد خوابیده یا اطرافیان او ایجاد می‌کنند. عارضه‌ها اغلب با افزایش سن کمتر می‌شوند، بنابراین برای برخی افراد، راه رفتن در خواب به‌خودی‌خود با درمان خاصی برطرف می‌شود.

هنگامی‌که لازم است اقداماتی برای مقابله با راه رفتن در خواب انجام شود، تعدادی رویکرد وجود دارد که ممکن است در یک برنامه درمانی گنجانده شود.

 

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

از بین بردن خطرات

کاهش آسیب یک نکته مهم برای افرادی است که راه رفتن در خواب برایشان رخ می‌دهد. برخی از راه‌هایی که می‌توان خطرات ایمنی را کاهش داد عبارت‌اند از:

  • نگه داشتن اجسام تیز و خطرناک دور از دسترس
  • بستن درها و پنجره‌ها
  • از بین بردن خطرات زمین خوردن
  • نصب چراغ با سنسور حرکت
  • در صورت لزوم، از آلارم درب یا زنگ هشدار استفاده کنید که در صورت بلند شدن فرد از رخت‌خواب خاموش می‌شود

 

درمان علل زمینه‌ای

اگر راه رفتن در خواب فرد با یک اختلال زمینه‌ای مانند OSA یا RLS مرتبط باشد، درمان آن وضعیت ممکن است راه رفتن در خواب را برطرف کند. به‌طور مشابه، اگر استفاده از آرام‌بخش‌ها یا سایر داروها به راه رفتن در خواب کمک می‌کند، پزشک ممکن است تغییر دوز یا تغییر دارو را توصیه کند.

بیداری پیش‌بینی‌شده

بیداری پیش‌بینی‌کننده، بیدار کردن کسی است که اندکی قبل از احتمال وقوع یک دوره راه رفتن در خواب رخ می‌دهد. از آنجایی که راه رفتن در خواب به مرحله خاصی از خواب مرتبط است، اغلب هر شب تقریباً در همان زمان اتفاق می‌افتد. بیدار کردن کسی درست قبل از آن زمان می‌تواند از بیداری نسبی که می‌تواند راه رفتن در خواب را تحریک کند، جلوگیری می‌کند. بیداری پیش‌بینی‌شده در کمک به بسیاری از کودکان در توقف راه رفتن در خواب موثر بوده است. ممکن است برای دیگران مفید باشد اما در بیماران بزرگ‌سال به‌دقت مطالعه نشده است.

 

بهبود بهداشت خواب

بهداشت خواب به محیط و عادات مربوط به خواب فرد اشاره دارد. بهداشت نامناسب خواب، مانند داشتن برنامه خواب ناسازگار یا نوشیدن کافئین یا الکل در نزدیکی زمان خواب می‌تواند به مشکلات خواب و کم‌خوابی کمک کند. علاوه‌بر این، استفاده از بهترین تشک برای نیازهای خود، با در نظر گرفتن وضعیت خواب و نوع بدن شما مهم است. بهبود بهداشت خواب، خواب پایدارتر و قابل‌اعتمادتری را تشویق می‌کند و درعین‌حال خطر کمبود خواب را که می‌تواند راه رفتن در خواب را تحریک کند، کاهش می‌دهد.

پیشنهاد مطالعه:
هرآنچه باید درمورد جت لگ یا پرواززدگی بدانید!

درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی گفتگو درمانی است که با افکار و اعمال منفی مقابله می‌کند. CBT برای بی‌خوابی (CBT-I) اثربخشی خود را در بهبود خواب نشان داده است، اغلب با بازنگری در مورد نحوه تفکر فرد در مورد خواب. سازگاری‌های CBT برای استرس و اضطراب وجود دارد و استفاده دقیق از CBT، از جمله تکنیک‌های آرام‌سازی، ممکن است به جلوگیری از قسمت‌های مرتبط با استرس راه رفتن در خواب کمک کند.

 

دارو

هنگامی که سایر درمان‌ها موثر نیستند، ممکن است داروهایی برای جلوگیری از راه رفتن در خواب در نظر گرفته شود. به‌عنوان مثال می‌توان به بنزودیازپین‌ها و داروهای ضدافسردگی اشاره کرد. تحقیقات اولیه نشان داده است که ملاتونین ممکن است در رفع راه رفتن در خواب نیز مفید باشد. هر دارویی، چه با نسخه و چه بدون نسخه، دارای مزایا و خطرات بالقوه است و پزشک باید تشخیص مناسب بودن آن در شرایط خاص هر فرد را تعیین کند.

 

آیا بیدار کردن شخصی که در خواب راه می‌رود بی‌خطر است؟

اکثر متخصصان توصیه می‌کنند از بیداری‌های ناخوشایند برای افرادی که در میانه راه رفتن در خواب هستند، خودداری کنند. از آنجایی که آن‌ها از وضعیت خود آگاه نیستند، یک بیداری تکان‌دهنده ممکن است باعث ترس، سردرگمی یا خشم شود. در صورت امکان، می‌توانید سعی کنید به‌آرامی یک فرد خوابگرد را از خطرات احتمالی دور کرده و به رخت‌خواب برگردانید. یک صدای آرام و آرام‌بخش و حداکثر یک لمس ملایم ممکن است در هدایت آن‌ها مفید باشد. اگر لازم است فردی را که در خواب راه می‌رود از خواب بیدار کنید، سعی کنید این کار را تا حد امکان آرام انجام دهید و توجه داشته باشید که به احتمال زیاد پس از بیدار شدن از خواب بیدار می‌شود.

 

جهت دریافت مشاوره رایگان و مشورت با پزشک متخصص کلیک کنید!

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

منابع:

Singh, S., Kaur, H., Singh, S., & Khawaja, I. (2018). Parasomnias: A Comprehensive Review. Cureus, 10(12), e3807

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30868021/

A.D.A.M. Medical Encyclopedia [Internet]. Atlanta (GA): A.D.A.M., Inc.; c1997-2019. Sleepwalking., Retrieved July 17, 2020. Available from

https://medlineplus.gov/ency/article/000808.htm

Petit, D., Pennestri, M. H., Paquet, J., Desautels, A., Zadra, A., Vitaro, F., Tremblay, R. E., Boivin, M., & Montplaisir, J. (2015). Childhood Sleepwalking and Sleep Terrors: A Longitudinal Study of Prevalence and Familial Aggregation. JAMA pediatrics, 169(7), 653–658

http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamapediatrics.2015.127

Lopez, R., Jaussent, I., Scholz, S., Bayard, S., Montplaisir, J., & Dauvilliers, Y. (2013). Functional impairment in adult sleepwalkers: a case-control study. Sleep, 36(3), 345–351

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23450499/

Stallman, H. M., & Kohler, M. (2016). Prevalence of Sleepwalking: A Systematic Review and Meta-Analysis. PloS one, 11(11), e0164769

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27832078/

A.D.A.M. Medical Encyclopedia [Internet]. Atlanta (GA): A.D.A.M., Inc.; c1997-2019. Encephalitis., Updated July 2, 2020. Retrieved July 17, 2020. Available from

https://medlineplus.gov/ency/article/001415.htm

Bušková, J., Piško, J., Pastorek, L., & Šonka, K. (2015). The course and character of sleepwalking in adulthood: a clinical and polysomnographic study. Behavioral sleep medicine, 13(2), 169–177

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15402002.2013.845783

Drakatos, P., Marples, L., Muza, R., Higgins, S., Gildeh, N., Macavei, R., Dongol, E. M., Nesbitt, A., Rosenzweig, I., Lyons, E., d’Ancona, G., Steier, J., Williams, A. J., Kent, B. D., & Leschziner, G. (2019). NREM parasomnias: a treatment approach based upon a retrospective case series of 512 patients. Sleep medicine, 53, 181–188

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29753639/

Schwab, R. J. (2020, June). Parasomnias. Merck Manual Consumer Version., Retrieved July 17, 2020, from

https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/sleep-disorders/parasomnias

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
Shop
Wishlist
0 items Cart
My account