آپنه خواب و بیماریهای قلبی: علل، علائم، راهکارهای درمانی

آپنه خواب و بیماریهای قلبی

آپنه خواب یک اختلال خواب است که در آن فرد به‌طور مکرر در طول خواب دچار توقف تنفس می‌شود. مجرای هوایی باریک یا مسدود مانع از رسیدن هوا به ریه‌ها می‌شود و اغلب باعث می‌شود فرد به‌طور بلند خرخر کند یا برای نفس کشیدن دچار مشکل شود. این وقفه‌ها در تنفس ممکن است چندبار در شب اتفاق بیفتند یا در موارد شدید، بیش از یک بار در هر دو دقیقه در طول خواب رخ دهند. علاوه‌بر احساس خستگی در طول روز، وقفه‌های مکرر در تنفس ریه‌ها را از اکسیژن محروم کرده و فشار قابل توجهی بر بدن وارد می‌کنند. آپنه خواب با مجموعه‌ای از عوارض جدی سلامتی از جمله بیماری قلبی کرونری، نارسایی قلبی، سکته مغزی و ضربان قلب نامنظم مرتبط است. ادامه این مقاله را از دست ندهید و با ارتباط آپنه خواب و بیماریهای قلبی آشنا شوید.

 

آپنه خواب و بیماریهای قلبی

 

 

ارتباط بین آپنه خواب و بیماریهای قلبی

بیماریهای قلبی به‌عنوان اصلی‌ترین علت مرگ و میر در ایالات متحده و به‌طور جهانی شناخته می‌شود. چندین رفتار می‌تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد، از جمله رژیم غذایی ناسالم، عدم فعالیت بدنی کافی، مصرف زیاد الکل و سیگار کشیدن. شرایط سلامتی که خطر بیماری قلبی را افزایش می‌دهند شامل فشار خون بالا، سطوح کلسترول ناسالم، دیابت و چاقی هستند.

 

 

آپنه خواب درمان‌نشده نیز به‌طور قابل توجهی خطر آریتمی‌های قلبی و بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می‌دهد. برآوردها نشان می‌دهند که بیماران مبتلا به آپنه خواب ۲ تا ۴ برابر بیشتر از افرادی که این وضعیت را ندارند، در معرض ابتلا به آریتمی‌های قلبی (ضربان‌های غیرطبیعی قلب) قرار دارند. آپنه خواب خطر نارسایی قلبی را ۱۴۰ درصد و خطر بیماری قلبی کرونری را ۳۰ درصد افزایش می‌دهد.

حدود ۳۴ درصد از مردان و ۱۷ درصد از زنان با آپنه انسدادی خواب (OSA)، که شایع‌ترین نوع آپنه خواب است، زندگی می‌کنند. محققان تخمین می‌زنند که بیش از ۸۰ درصد موارد آپنه انسدادی خواب متوسط تا شدید تشخیص داده نشده‌اند. این بدان معناست که میلیون‌ها نفر با برخی از عوارض آپنه خواب زندگی می‌کنند، اما نمی‌دانند که دچار این اختلال هستند.

 

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

چگونه خواب ناکافی بر سلامت قلب تأثیر می‌گذارد؟

خواب ناکافی یا Fragmented در بیماران مبتلا به آپنه خواب شایع است و از دست دادن منظم خواب می‌تواند به‌طور منفی بر سلامت قلب تأثیر بگذارد. یکی از نقش‌های مهم خواب این است که به بدن اجازه می‌دهد استراحت کرده و بهبود یابد. در طول خواب، ضربان قلب و فشار خون کاهش می‌یابند زیرا تنفس پایدار و منظم می‌شود.

پیشنهاد مطالعه:
تاثیر نور آبی بر خواب به چه شکل است؟

عدم دریافت خواب کافی به‌دلیل شرایطی مانند آپنه انسدادی خواب (OSA) به معنای ندادن این زمان مهم برای بهبودی به قلب و سیستم قلبی عروقی است. کمبود مزمن خواب با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا، بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی مرتبط است.

 

تأثیرات آپنه خواب بر سیستم قلبی عروقی

توقف‌های مکرر در تنفس که ویژگی آپنه خواب است، می‌تواند به قلب و کل سیستم قلبی عروقی فشار آورده و به طور بالقوه آن‌ها را آسیب‌پذیر کند. در حالی که محققان همچنان در حال بررسی نحوه تأثیر آپنه خواب بر سیستم قلبی عروقی و ارتباط آن با بیماریهای قلبی هستند، چندین مسیر زیستی پیشنهاد شده است.

 

خطرات ترکیبی آپنه خواب و چاقی

تحقیقات نشان می‌دهد که چاقی ممکن است نقش مهمی در توسعه هردو بیماری آپنه خواب و بیماری قلبی ایفا کند. مهم است به خاطر داشته باشید که آپنه خواب به تنهایی، با یا بدون چاقی، می‌تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. آپنه خواب و چاقی به طور مستقل خطر ابتلا به شرایط سلامتی که بر سلامت قلب تأثیر منفی می‌گذارد، مانند فشار خون بالا، سطح کلسترول نامناسب و دیابت را افزایش می‌دهند.

چاقی یکی از علل شایع آپنه خواب است و اغلب به تجمع بیشتر چربی در گردن مربوط می‌شود که راه هوایی فوقانی را در حین خواب تنگ یا مسدود می‌کند. محققان دریافتند که حتی یک افزایش ۱۰ درصدی در وزن بدن، خطر ابتلا به آپنه خواب انسدادی (OSA) را شش برابر افزایش می‌دهد. در حالی که ۶۰ تا ۹۰ درصد افراد مبتلا به آپنه خواب همچنین دچار چاقی هستند، تنها حدود ۳۰ درصد از افرادی که با چاقی تشخیص داده شده‌اند، آپنه خواب دارند.

 

فعال‌سازی سیستم عصبی سمپاتیک

هر بار که یک فرد مبتلا به آپنه خواب دچار توقف در تنفس می‌شود، سطح اکسیژن در خون کاهش می‌یابد. با کمبود اکسیژن در بدن، سلول‌های خاصی به نام گیرنده شیمی این تغییرات را تشخیص داده و سیستم عصبی سمپاتیک را برای واکنش فعال می‌کنند، که بخشی از سیستم عصبی است که به وضعیت‌های استرس‌زا یا خطرناک واکنش نشان می‌دهد. سیستم عصبی سمپاتیک باعث می‌شود که بدن برای تنفس تلاش کند، که گاهی‌اوقات فرد را از خواب بیدار می‌کند.

سیستم عصبی سمپاتیک همچنین به سطح پایین اکسیژن با تنگ کردن رگ‌های خونی و افزایش ضربان قلب و فشار خون پاسخ می‌دهد. با ادامه توقف‌های تنفسی در طول شب، تغییرات مکرر در فشار خون ممکن است به فشار خون بالا منجر شود یا فشار خون موجود را بدتر کند.

پیشنهاد مطالعه:
بررسی علمی عوارض جانبی ملاتونین بر اساس جدیدترین مقالات!

 

تغییرات فشار درون قفسه سینه

وقتی یک فرد مبتلا به آپنه انسدادی خواب (OSA) سعی می‌کند تنفس کند، او در برابر یک راه هوایی فوقانی تنگ یا بسته دم می‌زند. این دم‌های ناکام و اجباری می‌تواند تغییرات قابل توجهی در فشار درون قفسه سینه ایجاد کند. با گذشت زمان، این تغییرات مکرر در فشار درون قفسه سینه می‌تواند به قلب آسیب برساند. تغییرات فشار درون قفسه سینه می‌تواند به فیبریلاسیون دهلیزی (ضربان قلب نامنظم و اغلب سریع)، مشکلات در جریان خون به قلب و حتی نارسایی قلبی منجر شود.

 

استرس اکسیداتیو

پس از هر توقف در تنفس، یک فرد مبتلا به آپنه خواب دوباره با موفقیت نفس می‌کشد. این دم اکسیژن ضروری را به ریه‌ها، خون و بافت‌های بدن باز می‌گرداند. متأسفانه، تغییرات مکرر در سطوح اکسیژن می‌تواند فشار قابل توجهی بر بدن ایجاد کند که به آن استرس اکسیداتیو گفته می‌شود. استرس اکسیداتیو می‌تواند التهاب سیستمیک را ترویج کرده و واکنش‌های نورو شیمیایی و فیزیولوژیکی را که خطر بیماری قلبی را افزایش می‌دهد، تحریک کند.

در کمتر از 30 ثانیه سلامت خوابتو بسنج!

 

چگونه خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهیم؟

با توجه به عواقب جدی بهداشتی ناشی از آپنه خواب درمان‌نشده، مهم است که بدانید چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید. نشانه‌ها و علائم رایج آپنه خواب شامل موارد زیر است:

  • خرناس یا تنفس ناگهانی و بلند در هنگام خواب
  • کاهش تنفس یا توقف‌های تنفسی در حین خواب
  • خواب‌آلودگی و خستگی در طول روز
  • دشواری در حفظ توجه و تمرکز
  • دهان خشک یا سردرد هنگام بیدار شدن
  • اختلالات جنسی یا کاهش میل جنسی
  • بیدار شدن مکرر در شب برای ادرار کردن

پزشکان عمومی یا متخصصان خواب منابع خوبی هستند اگر نگران ابتلا به آپنه خواب هستید. آزمایش‌های تشخیصی برای آپنه خواب معمولاً شامل ارزیابی جامع خواب و پلی‌سومنوگرافی برای تشخیص یا رد این وضعیت جدی است. اگر فردی تشخیص داده شود، درمان بستگی به نوع آپنه خواب تشخیص‌داده شده دارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

تغییرات سبک زندگی

پزشکان ممکن است با اطلاع‌رسانی به بیماران درباره تغییرات سبک زندگی که می‌تواند شدت این وضعیت را کاهش دهد، شروع کنند. کاهش وزن، ورزش، محدود کردن الکل، ترک سیگار و حتی تغییر وضعیت خواب ممکن است مفید باشد.

 

عوارض آپنه خواب

 

دستگاه‌های فشار مثبت راه هوایی (PAP):

دستگاه‌های PAP هوا را از طریق راه هوایی پمپ می‌کنند و از بسته شدن راه هوایی فوقانی در هنگام خواب جلوگیری می‌کنند.

قطعات دهانی و وسایل دهان

وسایل دهانی با تغییر وضعیت فک، زبان یا دیگر بخش‌های بدن که راه هوایی را تنگ می‌کنند، تنفس نامنظم را کاهش می‌دهند.

تمرینات دهان و گلو

بسته به علت آپنه خواب یک فرد، تمرینات ویژه‌ای برای دهان و گلو ممکن است به تقویت این عضلات کمک کند و احتمال ایجاد اختلال در تنفس در هنگام خواب را کاهش دهد.

پیشنهاد مطالعه:
کارآمدترین راهکارها برای خوابیدن در هوای گرم

جراحی

جراحی برای آپنه خواب ممکن است شامل تغییر بخش‌هایی از بدن باشد که باعث تنگ شدن راه هوایی می‌شود یا کاشت دستگاه‌هایی که موجب سفت شدن عضلات اطراف راه هوایی می‌شوند.

 

به‌عنوان یک جمع‌بندی جدول زیر راهنمای خوبی در خصوص آپنه خواب و بیماریهای قلبی است:

موارد توضیحات
آپنه خواب و بیماری قلبی
  • آپنه خواب یک اختلال خواب است که باعث توقف مکرر تنفس در طول خواب می‌شود، که می‌تواند به عوارض جدی قلبی منجر شود.
  • افراد مبتلا به آپنه خواب ۲ تا ۴ برابر بیشتر در معرض ابتلا به آریتمی‌های قلبی و بیماری‌های قلبی عروقی قرار دارند.
  • آپنه خواب خطر ابتلا به نارسایی قلبی را ۱۴۰٪ و بیماری عروق کرونر را ۳۰٪ افزایش می‌دهد.
نشانه‌ها و علائم آپنه خواب
  • خرناس یا تنفس ناگهانی و بلند در هنگام خواب
  • کاهش تنفس یا توقف‌های تنفسی در حین خواب
  • خواب‌آلودگی و خستگی در طول روز
  • دشواری در حفظ توجه و تمرکز
  • دهان خشک یا سردرد هنگام بیدار شدن
  • اختلالات جنسی یا کاهش میل جنسی
  • بیدار شدن مکرر در شب برای ادرار کردن
عوارض قلبی مرتبط با آپنه خواب
  • فشار خون بالا (هایپرتنشن)
  • بیماری عروق کرونر
  • نارسایی قلبی
  • سکته مغزی و حملات ایسکمیک گذرا (TIA)
  • آریتمی‌های قلبی (ریتم نامنظم قلب)
منابع برای مراجعه
  • پزشکان عمومی
  • متخصصان خواب
  • متخصصان قلب
آزمایش‌های تشخیصی
  • ارزیابی جامع خواب
  • پلی‌سومنوگرافی
روش‌های درمان
  • تغییرات سبک زندگی: کاهش وزن، ورزش منظم، محدود کردن مصرف الکل و ترک سیگار.
  • دستگاه‌های PAP: درمان با فشار مثبت راه هوایی (CPAP).
  • قطعات دهانی: استفاده از دستگاه‌های دهانی برای نگه‌داشتن فک و زبان در موقعیت مناسب.
  • تمرینات دهان و گلو: تقویت عضلات تنفسی.
  • جراحی: اصلاح تنگی راه هوایی یا تغییر ساختارهای آناتومیک بدن.
نتیجه‌گیری درمان آپنه خواب و تغییر در سبک زندگی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد و کیفیت زندگی را بهبود بخشد.

چه ارتباطی بین آپنه خواب و سردرد صبحگاهی وجود دارد؟

منابع

Centers for Disease Control and Prevention. (2020, October 30). Leading causes of death

https://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.htm

World Health Organization. (2017, May 17). Cardiovascular diseases (CVDs)

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)

National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Division for Heart Disease and Stroke Prevention. (2019, December 9). Know your risk for heart disease. Centers for Disease Control and Prevention

https://www.cdc.gov/HeartDisease/risk_factors.htm

 

سوالات متداول

1- چه ارتباطی بین آپنه خواب و بیماری قلبی وجود دارد؟ 

  • آپنه خواب با افزایش خطر بیماریهای قلبی مرتبط است.

2- آپنه انسدادی خواب چه اثراتی دارد؟

  • آپنه انسدادی خواب می‌تواند به فشار خون بالا و فشار بر روی قلب منجر شود.

3- تاثیر درمان آپنه خواب بر سلامتی قلبی عروقی چگونه است؟ 

  • درمان آپنه خواب می‌تواند به بهبود سلامت قلب و کاهش خطر مشکلات قلبی عروقی کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
Shop
Wishlist
0 items Cart
My account